Blonda pe Netflix: am vazut filmul de soc despre Marilyn Monroe si nu va multumi pe toata lumea! – Știri despre cinema

Acesta este unul dintre cele mai așteptate filme ale acestui sfârșit de an: Blonde with Ana de Armas este în sfârșit disponibil pe Netflix. Merită urmărit acest biopic fals cu Marilyn Monroe?

DESPRE CE VORBESTE?

Adaptat după bestsellerul lui Joyce Carol Oates, BLONDE este o reinterpretare îndrăzneață a traiectoriei lui Marilyn Monroe, una dintre cele mai atemporale icoane de la Hollywood. De la copilăria ei tumultoasă până la ascensiunea ei fulgerătoare și poveștile complexe de dragoste – de la Norma Jeane la Marilyn – BLONDE estompează linia dintre realitate și ficțiune pentru a explora decalajul tot mai mare dintre personajul ei public și persoana cu care era intima.

CU CINE ESTE?

Pentru a întruchipa Norma Jeane alias Marilyn Monroe, este aleasă actrița cubaneză Ana de Armas (dezvăluită în Knock Knock și văzută încă din Blade Runner 2049, Knives Out, Dying can wait și The Grey Man). Actrița s-a transformat și s-a strecurat cu mare ușurință în pielea icoanei de la Hollywood.

Alături de el îi găsim pe Bobby Cannavale (Boardwalk Empire), Adrien Brody (Pianist, The Grand Budapest Hotel), Julianne Nicholson (Masters of Sex), Caspar Philipson (Jackie, Mission Impossible: Fallout) sau Toby Huss (Jerry Maguire, Ghostbusters).

BINE MERITA O UITARE?

Blonde este unul dintre acele filme foarte așteptate care au făcut obiectul multor controverse chiar înainte de lansare. Dar sunt ele cu adevărat justificate? Lungmetrajul lui Andrew Dominik (Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford) a avut nevoie de mult timp pentru a fi lansat pe Netflix din cauza discrepanțelor artistice – în special în privința scenelor de sex brut și a secvențelor violente – dintre regizor și platformă.

În cele din urmă, cineastul și-a câștigat cazul cu o finală a lui, dar o clasificare NC-17 (care corespunde unei interdicții pentru cei sub 17 ani de peste Atlantic). Această afacere pare cea mai înțeleaptă pentru că Blonde este plină de scene șocante și tulburătoare, care sunt cel mai bine puse în fața unui public informat. În Franța, filmul este interzis celor sub 18 ani.


netflix

Da, acest biopic fals nu este pentru toată lumea și necesită o anumită cerință. Dar merită din plin văzut și experimentat, deoarece este o experiență reală. Mai ales când ai în vedere că aceasta este o interpretare a vieții lui Marilyn Monroe și nu un biopic în sensul strict al termenului sau un documentar. Datorită acestei distincții, Andrew Dominik își poate permite o ficțiune fără compromisuri, puternică și strălucitoare.

Realizatorul adaptează părtinirea autoarei Joyce Carol Oates, care a descris în cartea sa „Blonde” un mediu toxic de la Hollywood, călătoria tragică a unei femei și o viață făcută din sclipici și sânge prin figura iconică a lui Marylin Monroe, într-o ceață fascinantă între ficțiune. si realitate.

Andrew Dominik își reapropie această figură și această poveste ficțională pentru a oferi o poveste îngrozitoare și îngrozitoare despre o femeie abandonată, modelată, dorită, strigată, agresată, abuzată și ucisă de bărbații care i-au trecut în cale. În timp ce temele abordate sunt universale, multiplele referințe la viața vedetei sunt mai mult sau mai puțin accesibile începătorilor, deoarece filmul se concentrează mai mult pe o experiență senzorială decât pe o relatare factuală a carierei sale.

Pentru aceasta, el se cufundă în meandrele fanteziate ale celor mai întunecate adâncituri ale existenței vedetei de la Hollywood și îl ridică ca simbol al unei puternice rezistențe și al unei forțe a naturii, împărtășite între nevoia sinceră de a fi iubit și recunoscut de toți și percepție inteligentă și subtilă a violenței și nedreptății lumii din jurul lui.


netflix

Acest exercițiu de stil amintește de cel al lui Pablo Larraín, care modelase deja alte viziuni ficționale ale unor figuri feminine majore în felul său: Lady Diana (Kristen Stewart) în Spencer și Jackie Kennedy (Natalie Portman) în Jackie. Fiecare dintre ei avusese „filmul de groază”, povestea ei tragic de apăsătoare și punerea în scenă tulburătoare și foarte dramatică.

Dar Andrew Dominik merge mai departe decât cele două filme menționate mai sus și se uită mai degrabă la partea lui David Lynch și a propriei sale muze: personajul Laurei Palmer, eroina din seria Twin Peaks. Această tânără, iubită și prețuită de toți, a fost prada unui rău demonic care a făcut-o să ducă o viață dublă și care a făcut-o să sufere cele mai mari atrocități.

Lăsând deoparte partea fantastică, Blonde și Twin Peaks au multe puncte în comun. Cele două eroine suferă de un fel de personalitate scindată și sunt sfâșiate între două identități, foarte diferite, dar care până la urmă se hrănesc una pe cealaltă.

A fi sau a nu fi Marilyn

Marilyn Monroe nu ar fi Marilyn Monroe fără Norma Jeane și Norma Jeane nu ar fi Norma Jean fără Marilyn Monroe. Iar Blonde se străduiește să arate modul în care aceste două identități se completează reciproc la fel de mult pe cât se canibalizează reciproc, alternând între secvențe voluptuoase de vis și scene de coșmar mai intense.

Anumite secvențe ale filmului nu vor lăsa nemișcați spectatorii, chiar dacă departe de vulgarul și exagerat de grafic reclamă, în special scenele de viol, agresiune sexuală și violență domestică. Chiar vrem să vedem asta? Absolut nu. Dar ele fac parte dintr-o tensiune permanentă și un sentiment de opresiune care planează peste tot filmul care structurează o coborâre în iad și un viciu care se strânge în jurul lui Marilyn.

netflix

În cel mai bun caz, vei fi mișcat și mișcat de conținutul acestor scene, în cel mai rău caz le vei găsi de foarte prost gust. În afară de aceste secvențe, cu siguranță discutabile, restul propunerii pare a fi un loc de joacă formidabil pentru Andrew Dominik care s-a distrat cu punerea în scenă, luminile sale, succesiunea dintre alb-negru și culoare – și chiar infraroșu! – să livreze secvențe memorabile.

Regizorul acordă cea mai mare grijă acestui proiect care a durat mai bine de zece ani până la finalizare și pentru care a elaborat o „biblie a imaginilor” de peste 700 de pagini. Blonde este, de asemenea, îmbogățită cu costume generoase, decoruri și alte elemente de recuzită și creată, recreată și realizată cu precizie, autenticitate și profunzime. Pe Blonde a fost realizată o adevărată măiestrie și această bogăție vizuală face posibilă oferirea unui ornament unic acestui caz.

Și bineînțeles, piesa centrală a Blondei: Ana de Armas. Actrița cubaneză deține cu siguranță unul dintre rolurile ei din viața ei. Se strecoară cu o ușurință deconcertantă în pielea Normei Jean/Marilyn Monroe – fără proteze, dar ore întregi de machiaj și coafură – și oferă o performanță pe cât de tulburătoare, pe atât de prodigioasă. Deloc surprinzător, restul distribuției este impecabil, dar chiar Ana de Armas este cea care strălucește în film.

Dacă durata filmului (2h46) ar putea dezamăgi pe unii, experiența cinematografică care este Blonde merită din plin ocol, chiar dacă este cu atât mai apreciabilă pe un mare ecran. Ne va plăcea sau nu ne va plăcea această vizită sfâșietoare și radicală în psihicul fictiv al lui Marilyn Monroe, dar un lucru este sigur că nu vom rămâne indiferenți față de ea.

Add Comment