Bugetul STM | O gaură de 78 de milioane, nivelul de servicii amenințat pentru 2023

Gaura bugetară continuă să crească la Société de transport de Montréal (STM). În valoare de 43 de milioane anul trecut, acum ajunge la aproape 78 de milioane. Nivelul de serviciu va scădea din nou pe unele linii de autobuz și metrou în 2023, chiar dacă operatorul spune că „țintește să mențină” ritmul.„Ne confruntăm cu un context economic dificil. Avem o revenire a traficului mai lentă decât era de așteptat. Cert este că există o presiune imensă asupra finanțelor STM și asupra susținătorilor noștri financiari”, a recunoscut de la bun început directorul general al companiei, Marie-Claude Léonard, într-o conferință de presă. .

În opinia sa, creșterea semnificativă a deficitului, care este exact 77,8 milioane, se explică prin indexarea remunerațiilor și a serviciilor în context de inflație, creșterea costurilor pe călătorie și apariția unor cheltuieli „esențiale”, precum întreținerea trenurilor AZUR.

„Cu alte cuvinte, plătim mai mulți bani pentru a ne plăti angajații […] și mai mulți bani pentru a plăti proiectele noastre”, a rezumat dl.pe mine Leonardo. Se spune că se așteaptă ca 75% până la 80% din numărul de călători pre-pandemie să revină cândva în 2023. În prezent, această cifră este de aproximativ 69% în zilele lucrătoare, dar crește la aproximativ 79% în weekend.

Creste si scade in acelasi timp

Cu toate acestea, STM spune că are „obiectivul” de a menține o ofertă de servicii „asemănătoare” în 2023, față de 2022. Dar se pare că nimic nu este încă garantat pe acest subiect. În bugetul său, STM admite clar că „în prezent se poartă discuții constructive cu partenerii financiari pentru a identifica soluții”.

Obiceiurile clienților se schimbă. Va trebui să optimizăm serviciul în locurile în care este creștere, dar să reducem în zonele unde este mai puțin trafic.

Marie-Claude Léonard, director general al STM

Anumite linii de autobuz de înaltă frecvență și servicii către centrul orașului ar putea vedea în special o scădere a frecvenței lor. Organizația își propune să-și mențină oferta de servicii pe 80% din linii. Prin urmare, rutele precum liniile 427, 405, 11 sau 141 ar trebui să-și vadă serviciul scădere.


FOTO PATRICK SANFAÇON, PRESA

Marie-Claude Léonard, director general al STM și Éric Alan Caldwell, președinte al STM

În metrou, oferta va rămâne intactă pe linia albastră și pe linia galbenă, unde am adăugat chiar și o mașină în orele de vârf în urma lucrărilor din tunelul Louis-Hippolyte-La Fontaine. Pe liniile portocalii și verzi, însă, ar putea apărea „reajustări”: pe prima, cel mai rapid serviciu în orele de vârf va fi redus cu aproximativ treizeci de minute, în timp ce pe a doua, trecerea dintre fiecare tren va fi prelungită. vârf de aproximativ cincisprezece secunde. Paratranzitul nu va fi afectat, în timp ce se preconizează că va crește cu 15,6% în 2023, pentru un total de 3,4 milioane de călătorii.

„În loc să propunem reduceri de servicii cetățenilor, le oferim partenerilor noștri financiari să găsească o soluție”, a explicat președintele companiei, Éric Alan Caldwell. „Suntem incomod și stresați, dar nu pot să cred că nu vom găsi o soluție”, a mai insistat el, pledând pentru a avea o „discuție de fond” asupra veniturilor asociate transportului public.

La începutul acestei săptămâni, au avut loc dezbateri aprinse în urma difuzării unui anunț intern obținut de Radio-Canada, potrivit căruia se prevede o reducere a serviciului cu 3,7% pentru autobuze și cu 4,8% pentru metrou. pentru a absorbi pierderile financiare. STM susține că aceste cifre nu sunt reale, ci că sunt simple „ipoteze de lucru”.

În rândurile opoziției de la Montreal este criticată lipsa de transparență. „STM dezvăluie un buget deficitar pentru al doilea an consecutiv. Cea mai proastă parte a acestei administrări greșite este că administrația nu are nici măcar onestitatea să spună cetățenilor de la Montreal unde va reduce serviciile. Tot ce face ea este să aștepte banii din Quebec City”, a criticat luni consilierul Christine Black.

Biroul primarului Valérie Plante, la rândul său, replică că situația necesită mai ales diversificarea veniturilor, prin susținerea unor inițiative precum „creșterea taxelor de înregistrare, care întârzie să fie pusă în aplicare de către SAAQ, sau implementarea unei taxe pe kilometri.” Municipiul își va crește, de asemenea, contribuția cu 4% la Autorité régionale de transport métropolitain (ARTM) în 2023, dar spune că se așteaptă să „finanțeze în mod adecvat STM” pentru a evita o reducere a serviciului. . .

1,7 miliarde de cheltuieli curente

În total, bugetul STM 2023 raportează cheltuieli de 1,7 miliarde de dolari, comparativ cu 1,6 miliarde de dolari în 2022. Programul de cheltuieli de capital 2023-2032 va ajunge la 20,4 miliarde de dolari, o creștere de 4,4 miliarde de dolari față de anul trecut. Este o „actualizare recentă” a Programului de asistență guvernamentală pentru transportul public (PAGTCP) care a permis STM să își mărească capacitatea financiară pe termen lung.

Din această sumă, 10 miliarde vor merge către întreținerea și dezvoltarea activelor. „Trebuie să ne acordăm un al doilea ciclu de viață pentru metrou. Este nevoie de investiții masive. Și nu avem de ales”, a spus Éric Alan Caldwell.

Aproximativ 873 de milioane sunt planificate în următorii 10 ani pentru a face și mai multe stații accesibile universal în metrou. Până în 2025, ne propunem ca 30 dintre ei să fie; în prezent, sunt 23. După 2032, sunt planificate și peste 400 de milioane pentru a continua lucrările în această direcție.

Află mai multe

  • 4,4 miliarde
    O mare parte a tortului va merge în sfârșit către achiziționarea de autobuze electrice suplimentare, STM urmărind în continuare să-și electrifice întreaga rețea până în 2040. Intenționează să cheltuiască 4,4 miliarde în următorii zece ani. Numai în 2023 urmează să fie achiziționate 147 de autobuze electrice cu rază lungă.

Add Comment