Când este prima ieșire a unui fotbalist profesionist în Franța?

Premier League, Federație, cluburi, vedete actuale sau foste (Harry Kane, Gary Lineker, David De Gea) și chiar prințul William… Ieșirea lui Jake Daniels, oficializată de atacantul Blackpool luni într-un comunicat de presă, a făcut furori. . avalanșă de reacții pozitive în Anglia. La 17 ani, neoprofesionalul, care tocmai și-a început cariera în Campionat (D2), și-a lăudat în special clubul și coechipierii din echipele de tineret pentru sprijinul acordat după acest anunț.

Un pas major înainte când ne gândim înapoi la singurul precedent dramatic englezesc: cel al lui Justin Fashanu, în 1990. Ieșirea foștilor speranțe internaționali, atunci în vârstă de 29 de ani, a fost în general întâmpinată cu ostilitate. Opt ani mai târziu, Fashanu s-a sinucis.

Un torent de homofobie pe rețelele de socializare

Între timp, de cealaltă parte a Canalului, încă dezbatem „Ganagate”, după refuzul mijlocașului parizian Idrissa Gueye de a purta curcubeu flocat în sprijinul luptei împotriva homofobiei, sâmbătă seara la Montpellier. „Politica incluzivă a fotbalului englez nu are echivalent în Franța, unde încă nu mai sunt niciun jucător activ care iese”, judecătorul Julien Pontes.

Și potrivit purtătorului de cuvânt al colectivului Rouge Direct, care militează împotriva homofobiei în sport, acest lucru nu este pe cale să se schimbe. „Având în vedere nivelul de homofobie de pe rețelele de socializare, cu aceste mii de mesaje de susținere pentru decizia lui Idrissa Gueye, înțelegem rapid că nu sunt îndeplinite condițiile.”

Julien Pontes subliniază și o preocupare pentru întruchipare: „O figură ca Jürgen Klopp la Liverpool este modelul pe care îl așteptăm de la un antrenor, cineva care intervine extrem de ferm atunci când există un comportament homofob. Este mai liniştitor decât un Noël Le Graët care spune că nu va pedepsi homofobia deoarece poate pedepsi rasismul [ le président de la FFF avait rectifié ses propos par la suite]. Un jucător gay care aude asta, va suferi, va trăi ascuns, se va minți pe sine și va minți pe alții. »

După cum a indicat fosta speranță a TFC Ouissem Belgacem, care a încălcat tabuul anul trecut în mărturia foarte remarcabilă Adio rușinea mea (Fayard), homofobia ar fi „ruda săracă a discriminării” din fotbalul francez.

„Desigur, se va întâmpla un coming out” în Franța

Este un eufemism să spunem că Yoann Lemaire nu are exact aceeași lectură a evoluției situației. „În Anglia au făcut un pas, salută fostul fotbalist amator, primul care și-a dezvăluit homosexualitatea la noi, în 2004. Dar și în Franța se va întâmpla. Desigur, nu este simplu. Dar uite, toți jucătorii L1 și L2 au îmbrăcat tricoul curcubeu în acest weekend, doar unul a refuzat. Avem o mulțime de proiecte cu FFF și LFP. »

Sub steagul asociației sale Foot Ensemble, Ardennaisi străbate Franța, de la un centru de antrenament la un centru de antrenament. „Am făcut un sondaj în centre, avem feedback și știm că sunt tineri homosexuali. Într-una dintre ele, știm că doi copii se întâlnesc. Pe urmă da, e complicat, e tabu. Dar din nou, bineînțeles că se va întâmpla un coming out. »

Susținut de clubul său Adelaide United, australianul Josh Cavallo a ieșit în octombrie 2021. – Trevor Collens / AFP

Jucătorul activ care îl va imita pe Jake Daniels sau pe australianul Josh Cavallo va trebui să aibă pielea groasă pentru a suporta greutatea unei astfel de revelații și consecințele ei în vestiar sau cu mulți suporteri, a căror deschidere la minte nu este principala caracteristică. . „De fiecare dată raportăm melodii homofobe la LFP și nu au fost niciodată atât de multe”, deplânge Julien Pontes. Este o incitare la ură, o chemare la crimă. Și LFP-ul lasă să treacă. În 2019, mulțumită nouă, au existat două sancțiuni, una împotriva Lens după scandacări homofobe copleșitoare la Bollaert și una la Grenoble pentru un banner. În caz contrar, este zero. »

LFP își apără „planul de acțiune coerent”

Contactat de 20 de minute, organismul care guvernează fotbalul profesionist evidențiază multitudinea de inițiative pe care le organizează, și care constituie „un plan de acțiune coerent”, pe termen lung. Marți aceasta, în cadrul Zilei Mondiale a Homofobiei, a scos la licitație 144 de tricouri curcubeu purtate de jucători în a 37-a zi din L1 și a 38-a din L2. Profiturile vor fi donate asociațiilor partenere: Foot Ensemble, PanamBoyz & Girlz United și SOS Homophobia.

A fost difuzat și un clip, cu 20 de jucători L1, printre care Kylian Mbappé, Dimitri Payet și Dante cu mesajul: „Gay sau heterosexuali, purtăm cu toții aceeași cămașă”. Urmează un videoclip anterior cu Yannick Cahuzac, Paul Bernardoni, Adil Rami și Christophe Galtier, pe tema: „Vom sprijini jucătorii care decid să iasă”.

În această lucrare este prezent și Olivier Rouyer. Fostul internațional, primul fotbalist francez care s-a declarat homosexual în 2008, când s-a retras de pe teren, vrea să fie optimist cu privire la evoluția moravurilor în Franța. „Cred cu sinceritate, și o spun de mult timp, că dacă ar exista un jucător care și-ar fi declarat homosexualitatea, ar fi susținut de toți fotbaliștii, liderii, sponsorii, asigură marți în Lumea fostul atacant de atunci antrenor, acum în vârstă de 66 de ani. Desigur, pe rețelele de socializare îi ai mereu pe nebuni. Dar întregul fotbal ar oferi sprijin deplin. »

Religiile și homofobia

Rămân obstacole majore, inclusiv unul asupra căruia Julien Pontes și Yoann Lemaire sunt de acord: o interpretare a religiei printre mulți jucători care duce la homofobie. Dar, potrivit șefului Foot Ensemble, lucrurile merg în direcția bună. „De acum, cluburile sunt obligate să aibă referenți socio-educaționali care sunt pregătiți în acest tip de problemă, susține Lemaire. Să știi că există cluburi mult mai homofobe decât altele. OM sunt extraordinari la acest subiect, cu tineri și manageri extrem de grijulii, interesanți, cu o reală profunzime în gândire. »

Atâtea elemente esențiale pentru ca un francez Jake Daniels să se ridice în curând. Și că nu se mai simte obligat să ascundă ceea ce este cu adevărat, pentru a-l parafraza pe tânărul englez.

Add Comment