Carmat: De ce analiștii Degroof Petercam pariază acum pe Carmat

(BFM Bourse) – Chiar și ținând cont de nevoile financiare care vor persista câțiva ani pentru Carmat, Degroof Petercam estimează că, în lipsa unei concurențe serioase, perspectivele comerciale pentru inima artificială Aeson justifică un preț țintă de 25,40 euro, analiștii de frunte. la banca belgiană pentru a adopta un sfat de cumpărare.

Cu proteza sa cardiacă Aeson, aflată acum la stadiul comercial, compania franceză Carmat a adus dezvoltarea unei inimi artificiale la un nivel fără precedent, subliniază luni un nou studiu al analiștilor. Ideea de a înlocui organul uman defect cu un dispozitiv fabricat este departe de a fi nouă (teoretizată încă din secolul al XIX-lea), dar a fost o călătorie lungă. Abia în 1982 a fost implantată prima „inimă artificială totală” -TAH pentru Total Artificial Heart, adică o proteză care înlocuiește cei doi ventriculi spre deosebire de dispozitivele de asistare a ventriculului stâng sau drept. În ciuda dezavantajelor inerente tehnologiei sale (inima pneumatică zgomotoasă și brutală pentru sistemul circulator) a dat naștere apoi primei inimi artificiale totale aprobate comercial de Syncardia din 1999 (aceasta din urmă suspendată în prezent din nou în Europa din cauza problemelor de calitate).

Ipoteza venirii de xenogrefe (grefe din specii animale) nu pare a fi capabilă să schimbe situația pentru cel puțin 10 până la 15 ani, potrivit chirurgului care a reușit în ianuarie 2022 prima implantare a unei inimi de porc modificată genetic, dr. Bartley Griffith însuși. Rețineți că pacientul operat a murit, din păcate, două luni mai târziu, din motive nedezvăluite în totalitate.

Într-un studiu realizat de Christophe Dombu și Laura Roba, Degroof Petercam subliniază, așadar, avantajele competitive unice care fac din Aeson cea mai avansată inimă artificială din lume. În primul rând, este o inimă în întregime bioprotetică, suprafața de contact cu sângele fiind realizată dintr-un material hemocompatibil – ceea ce reduce considerabil riscul de hemoliză, adică de deteriorare și distrugere. globule rosii. Proteza reproduce, de asemenea, ritmul pulsatil al inimii umane (pompa își schimbă direcția la fiecare 2 milisecunde permițând lichidului de activare să miște membranele înainte și înapoi, mimând mișcarea celor doi ventriculi), din nou pentru a evita anomaliile. patologii potențial grave. Sistemul pe bază de fluid are avantajul suplimentar de a fi silentios. În sfârșit, produsul Carmat înglobează senzori capabili să determine nevoile fiziologice în funcție de activitatea pacientului, pentru a regla ritmul cardiac în consecință datorită unui algoritm.

Nevoile explozive

Analiștii spun că Aeson ar putea oferi o soluție pentru mii de pacienți cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal în fiecare an, știind că astăzi doar 3% dintre pacienții care așteaptă transplantul primesc o grefă donatoare, numărul rămas de grefe la nivel global fiind stabil în ultimii ani, pe măsură ce nevoile explodează. O piață fără concurență reală de ani de zile, având în vedere nivelul încă timpuriu al altor proiecte în derulare: ReinHeart în Germania, Realheart în Suedia sau Smartheart în SUA, crede Degroof Petercam. În timp ce vânzările au început deja și ar trebui să se reia în octombrie, biroul de proiectare estimează vârful anual al vânzărilor la 750 de milioane de euro odată ce Aeson este prescris ca proteză definitivă (Destination Therapy) pe lângă o soluție care așteaptă un transplant uman (Bridge To Transplant). Și în timp ce dezvoltarea companiei a fost până acum afectată de întârzieri clinice, de reglementare și de producție, analistul notează că aceste probleme sunt comune în sector, inclusiv printre jucătorii mult mai mari de dispozitive medicale. „Credem că Carmat are capacitatea de a depăși aceste obstacole, așa cum a demonstrat în mai multe rânduri”.

Din punct de vedere financiar, Degroof Petercam avertizează că eforturile clinice vor rămâne intense în următorii trei ani, care vor necesita în continuare circa 120 de milioane de euro de investiții (înainte de deducerea oricăror subvenții), și că compania va trebui să efectueze în continuare refinanțări, următorul până în martie 2023 probabil. Orizontul de profitabilitate este însă așteptat pentru 2027.

Pe principalele sale ipoteze, Degroof Petercam calculează că valoarea justă a titlului este de 25,40 euro, ceea ce a determinat biroul de cercetare al băncii belgiene de investiții să adopte un sfat de cumpărare privind valoarea. O opinie care își găsește un anumit ecou luni la bursă, titlul urcând cu 9,03% până la 12,44 euro în jurul orei 16:15.

Guillaume Bayre – ©2022 BFM Bourse

Urmăriți această acțiune?

Primiți toate informațiile despre CARMAT în timp real:


Add Comment