cât valorează primul televizor QD-OLED de la Samsung?

El este acolo! Televizorul OLED în stil Samsung este în sfârșit pe piață. Avusesem deja o privire asupra potențialului panoului Samsung… la Sony, A95K fiind primul model care folosește QD-OLED. Dar de data aceasta, misiunea diviziei TV coreene este de a profita la maximum de capacitățile ecranului dezvoltat de divizia Display a Samsung. Ca o reamintire, QD-OLED este un OLED ușor diferit de ceea ce oferă LG, în măsura în care Samsung se bazează pe Quantum Dot (puncte cuantice) pentru a spori luminozitatea panoului.

Cu alte cuvinte, QD OLED este atât promisiunea luminozității QLED-ului, cât și asigurarea unui raport de contrast infinit al OLED-ului, într-un cuvânt, cel mai bun din ambele lumi. Primul nostru test al unui panou QD-OLED, Sony A95K, s-a dovedit a fi foarte interesant, fără a fi revoluționar din punct de vedere al imaginii. Se schimbă situația când Samsung este la conducere?

Lionel Morillon – 01net.com – QD-OLED de la Samsung a fost fabricat cu mare grijă.

Nu schimbi un design care câștigă

Lionel Morillon – 01net.com – QD-OLED-ul Samsung are abia 4 mm grosime în partea superioară.

Primul QD-OLED de la Samsung nu beneficiază de un design anume. Este în concordanță cu ultimele producții ale mărcii, și anume un mix inteligent de sobrietate, eficiență (pe marginile deosebit de subțiri ale ecranului) și calitatea finisajului. Mai gros decât un LG G2, probabil că va fi puțin mai puțin devenit decât acesta din urmă, dacă este atârnat pe un perete. Pe de altă parte, în ciuda dimensiunilor sale impunătoare, rămâne relativ „discret” probabil datorită unui design foarte neutru, inclusiv la locul piciorului. Această bază pătrată simplă din metal periat este suficientă pentru a susține diagonala de 65 de inci, dar limitează adăugarea unei bare de sunet în fața lui 65S95B, deoarece ridică doar foarte puțin placa (7 cm).

Pe de alta parte, in ciuda multor puncte bune la aspectul design, nu putem decat sa regretam absenta One Connect, cutia draga Samsung care face posibila deportarea conectorilor si rafinarea televizorului. Producătorul coreean pare să dorească să limiteze această funcționalitate la modelele sale cele mai high-end, dar pentru o revenire vizibilă pe OLED și pe un televizor la aproape 3.000 de euro, acest One Connect nu ar fi fost prea mult.

QD-OLED vs. OLED, Act II

Lionel Morillon – 01net.com – Structura sub-pixeli S95B.

Ce va valora pana la urma OLED-ul cu sos Samsung? În ceea ce privește televizorul, judecătorul de pace este calitatea imaginii și cea a lui S95B este excelentă. Gata pentru bilant, acum sa intram in detalii. Aceasta începe cu structura sub-pixelilor panoului. Acest lucru este destul de surprinzător pentru un OLED prin faptul că apar doar trei culori (roșu, verde și albastru). Nu există un sub-pixel alb și, din motive întemeiate, caracteristica QD-OLED este de a folosi puncte cuantice pentru a genera alb prin sub-pixeli albaștri. În ceea ce privește rezultatul: este excelent, deoarece S95B afișează date de luminozitate deosebit de interesante. Astfel, 01 Lab a măsurat vârful de lumină la 995 cd/m2, una dintre cele mai bune valori din comparația noastră. Spre comparație, în modul cinema, QD-OLED-ul Samsung este cu 7% mai luminos în medie decât OLED-urile testate de 01net.com timp de doi ani. În fine, OLED obligă, contrastul este infinit.

În ceea ce privește fidelitatea culorilor, Samsung 65S95B arată și rezultate excelente. Raportul de culoare DCI-P3 se mândrește cu o delta E medie de 2,59, ceea ce este pur și simplu excelent, la fel ca și acoperirea spațiului de culoare (98%). În cele din urmă, QD-OLED de la Samsung beneficiază de unghiuri de vizualizare excelente, precum și de un sistem antireflex, care este încă un etalon.

Raportul de culoare DCI-P3 al modelului S95B.

În cele din urmă, în ceea ce privește compensarea mișcării și scalarea conținutului, S95B se dovedește din nou a fi foarte eficient. Noul procesor de la bordul acestui model, Neural Quantum Processor 4K, este o evoluție bună a Neo Quantum de anul trecut și chiar face minuni la conținutul Full HD care este upscalat într-un mod foarte natural.

În termeni absoluti, performanța QD-OLED-ului Samsung pe bancul nostru de testare este foarte avantajoasă, dar pentru a judeca calitatea acestui televizor, trebuie comparată cu alte modele OLED pe de o parte și mai ales cu A95K de la Sony care folosește acelasi panou. Ca de multe ori, recunoaștem cele mai bune televizoare pe baza capacității de a decoda HDR. Condiția pentru a fi eficient în HDR este să fii luminos. În acest joc, Samsung este la egalitate cu Sony pe QD-OLED și, prin urmare, rămâne la nivelul celor mai bune OLED-uri de pe piață. În cele din urmă, superioritatea așteptată a tehnologiei QD-OLED față de OLED nu este dovedită, indiferent de producătorul care o încearcă. Cu toate acestea, S95B este la nivelul celor mai bune OLED-uri de pe piață, ceea ce pentru un „prima” este destul de remarcabil. Pe de altă parte, nu putem decât să deplângem faptul că Samsung ignoră formatul Dolby Vision, ceea ce este păcat pentru un televizor la fel de eficient în HDR.

Interfață: Tizen se luptă

Lionel Morillon – 01net.com – Tizen a scăzut anul acesta.

Aceasta este o particularitate pe care S95B o împărtășește cu celelalte televizoare Samsung din 2022, din păcate nu cea mai bună. Noua versiune a sistemului său de operare intern, Tizen 6, este retrasă față de iterațiile anterioare. Nu se pune problema nici ergonomia, nici display-ul, Tizen nu s-a schimbat enorm din acest punct de vedere, ci lentoarea generala a sistemului. Tizen este pur și simplu mai lent decât în ​​anii precedenți, fără îndoială vina unei interfețe care a devenit prea ocupată.
De fapt, deplângem apariția unor timpi de latență mici la schimbarea meniurilor și a unor timpi de încărcare oarecum lungi, sistemul de operare având nevoie de timp suplimentar pentru a afișa toate miniaturile. În cele din urmă, Tizen a ajuns să fie la fel de dezordonat ca un Google sau un sistem de operare web, dar acum este mai lent decât cei doi concurenți ai săi.

Jocuri video: Samsung maestru în materie

Samsung a devenit de câțiva ani un reper în jocurile video. Producătorul coreean și-a luat obiceiul de a avea grijă de decalajul de intrare, de a-și deschide sistemul la diferitele protocoale folosite de jucători și chiar de a oferi instrumente pentru a îmbunătăți performanța în joc, datorită unui mod dedicat și unei bare de joc de cel mai apreciabil.

Dimitri Charitsis – 01net.com – barul de jocuri Samsung

Deloc surprinzător, 65S95B se menține pe cont propriu, fiind la egalitate cu predecesorii săi. Laboratorul nostru 01net și-a măsurat întârzierea afișajului la doar 9 ms, cea mai bună valoare înregistrată până în prezent (1 ms mai puțin decât QE65QN95A). Pentru informare, pentru a exista un decalaj între acțiunea asupra controlerului și impactul acestuia asupra ecranului, este necesar un decalaj de intrare mai mare de 16 ms.

În cele din urmă, ca și la aceste modele anterioare high-end, S95B este compatibil cu 4K 120 Hz (VRR și ALLN), dar și FreeSync și G-Sync pentru utilizare cu un PC. În fine, găsim și pe acest QD-OLED faimoasa bară de gaming și toate opțiunile dedicate gaming-ului dezvoltate de Samsung în ultimii ani, inclusiv incredibilul „Dynamic Black Equalizer”. Acest lucru vă permite să degradați negrul de pe ecran pentru a îmbunătăți vizibilitatea în zonele întunecate, care sunt, după cum știe toată lumea, locurile preferate unde se vor ascunde inamicii. Ideea: performanțe presupuse mai bune pentru cei mai competitivi jucători, indiferent dacă calitatea imaginii ocupă un loc în spate.

Singurul dezavantaj al părții jocului: setarea implicită a calității imaginii. Colorimetria originală a modului de joc este oarecum exagerată și va trebui să parcurgeți opțiunile TV pentru a găsi culori puțin mai realiste.

One Remote: telecomandă solară

Lionel Morillon – 01net.com – La fel ca anul trecut, telecomanda este un mare succes.

Dacă Samsung a fost uneori zgârcit în ceea ce privește conectivitatea, nu este cazul acestui S95B. Cele patru porturi HDMI sunt în format 2.1 și permit o viteză de până la 48 Gbits/s, sau Ultra HD la 120 IPS. Unul dintre aceste patru porturi este, de asemenea, compatibil cu eARC, ceea ce este binevenit dacă utilizatorul dorește să asocieze o bară de sunet cu televizorul, de exemplu. În cele din urmă, Samsung nu ignoră clasicele (Ethernet, optice) și oferă chiar două prize USB-A pentru cei care doresc să-și folosească hard disk-urile și alte chei USB. În cele din urmă, tot ceea ce lipsește este o mufă pentru căști pentru a atinge marele șlem în conectivitate, păcat.

Pe partea telecomenzii, Samsung preia modelul dezvăluit anul trecut, un bloc mic destul de gol din punct de vedere al cheii și dotat cu un panou solar pe fața sa din spate. Această One Remote rămâne, în opinia noastră, cea mai bună telecomandă de pe piață. Nu numai că este foarte ușor de utilizat, are doar scurtături utile, are microfon pentru a activa asistenții vocali, dar scutește și utilizatorul de sarcina obositoare de a se gândi la baterii. Pe scurt, o referință.

Audio: Sony mai are loc

Lionel Morillon – 01net.com – Piciorul în sfârșit destul de sobru al QD-OLED al Samsung.

Samsung a optat pentru simplitate pe partea audio a QD-OLED-ului său. El și-a echipat televizorul cu un sistem 2.2.2 cu difuzoare de 10W, dintre care două orientate în sus pentru a îndeplini cerințele Dolby Atmos, precum și două subwoofere de 10W. Concret, dacă fișa sa tehnică nu îl face o teroare a sunetului, realitatea este totuși potrivită. Pe lângă cei 60 de wați de putere maximă, calitatea audio este o acoperire onorabilă și consistentă a spectrului audio. În cele din urmă, performanța audio a lui S95B este decentă, dar încă departe de standardele de piață pe OLED, Sony și Philips.

În fine, și acesta este un plus de la Samsung, S95B este compatibil cu tehnologia Q-Symphony ceea ce îl face foarte ușor de combinat cu barele de sunet ale producătorului.

Add Comment