cum funcționează un joc de imersiune?

Unii se întreabă. Dar ce îi determină pe oameni să se închidă într-o cameră pentru a rezolva puzzle-uri? Cum a reușit fenomenul jocului de evadare să atragă un public larg, dincolo de doar jucătorii obișnuiți de jocuri de rol?

Totul despre:
Festivalul Luminilor 2022 la Lyon

Participarea la un joc de evadare înseamnă mai presus de toate să dorești să trăiești o experiență colectivă. Posibil în duo, în general echipele sunt compuse din patru până la cinci membri, uneori mai mulți. Oportunitatea de a testa comunicarea, ajutorul reciproc, coordonarea, dar mai presus de toate, potrivit jucătorilor, oportunitatea pentru un moment unic.

Din 2007 au apărut primele jocuri de evadare. Principiul este simplu: rezolvă puzzle-uri și descifrează un cod care să permită deschiderea ușii, simbol al victoriei. Primii jucători au fost pasionați de jocurile de rol și au căutat, prin acest nou tip de joc, să experimenteze o experiență și mai realistă.

De atunci, scenariile au evoluat foarte mult, iar investigațiile s-au diversificat. Fenomenul a afectat întreaga lume și acum, întâlnim acest tip de stabilire pe toate continentele. În Europa, de exemplu, Budapesta (Ungaria) se mândrește că este capitala jocurilor de evadare. Mulți creatori au dezvoltat și imaginat investigații din ce în ce mai uimitoare punând jucătorii în situații, uneori în decoruri autentice ale orașului. Modelul a fost imitat și acum ne putem trezi încuiați în subsolurile sinistre din Edinburgh (Scoția) la fel ca ne-am plimbat în epoca medievală pe coridoarele Château de Commarque (Dordogne).

Lumi și setări imersive

A intra într-o sală de jocuri de evadare înseamnă a te scufunda imediat într-un univers. Ești întâmpinat de un „maestru al jocului”, costumat sau nu, care te va introduce în atmosfera jocului. Dacă ai ales un scenariu științific, nu fi surprins că un om de știință nebun îți deschide ușa. În diferitele camere „bântuite” ale Hostelului (o creație 100% Bordeaux), majordomul vă va ghida către ușa camerei unde vă așteaptă câteva surprize…

Creăm totul de la A la Z (…) Trebuie să știi să inventezi povești, un scenariu logic în timp ce ai o grămadă de lucruri făcute într-un timp dat. Și trebuie să fie distractiv!

Benjamin Guéri, co-manager al Hostelului Escape Game

la France 3 Aquitaine

Pentru că aceasta este cheia succesului acestor unități. Momentul trebuie să fie festiv, iar maeștrii jocului sunt acolo pentru a vă ghida și pentru a nu da peste puzzle-uri prea complicate. La fel, pentru a-i liniști pe cei claustrofobi, se indică clar din start că se poate evada oricând. Dar ieșirea este sinonimă cu sfârșitul jocului…

Publicul este foarte divers. Mai degrabă tineri, între 16 și 40 de ani, în principal grupuri de prieteni sau familii“, explică Benjamin Guéri. “Nu sunt pasionați de jocuri de rol, așa cum s-ar putea imagina, ci mai degrabă oameni care doresc să trăiască o experiență comună.“.

Majoritatea scenariilor necesită cooperare. Trebuie să știi să-ți asculți partenerul, este adesea cheia rezolvării tuturor puzzle-urilor. Limitați în general la 60 de minute, mulți jucători pierd noțiunea timpului, prinși în povestea care este trăită în timp real și într-o realitate atât de îndepărtată de viața de zi cu zi.

Urmărește reportajul de Elise Galand și Diidier Bonnet (2019).
Durata videoclipului: 02 min 37

Să te aventurezi într-una dintre camerele acestei unități îți va da fiori pe șira spinării. Unii cer mai mult…©Franţa 3 Aquitaine

Pentru a trăi o astfel de aventură este nevoie de între 25 și 30 de euro de jucător, preț care poate părea ridicat pentru o atracție. Este totuși un moment festiv într-un spațiu privatizat și 100% în afara realității. Jucătorii sunt în general vrăjiți de această aventură unică pe care tocmai au trăit-o. Nu poți face același joc de evadare de două ori!

Există acum o întreagă panoplie de experiențe de trăit. Giant Cluedo, replica jocurilor Fort Boyard, Murder Party… Dacă nu vă place conceptul de izolare, vânătoare de comori sunt organizate în anumite orașe, chiar și în inima naturii. Aceasta este ceea ce au făcut unii organizatori de jocuri în timpul pandemiei, oferind jocuri puzzle în aer liber (exemplu în Corrèze).

Un alt concept care câștigă un succes din ce în ce mai mare: jocul de realitate virtuală. Ca și în jocul tradițional de evadare, ești transportat într-o altă lume. Echipat cu o cască de realitate augmentată și controlere care acționează ca niște mâini, ești cufundat într-un univers paralel. Designul jocului (aproape de jocul video) vă permite să trăiți o aventură în locuri în care chiar și cei mai buni decoratori. La Virtual Room din Bordeaux, te poți găsi pe Lună cu un efect imponderabil în gesturile tale sau transportat în Jurasic și te poți găsi în fața unui T-Rex care urlă…

În 2017, am fost la deschiderea primelor săli.

De atunci, noi povești au fost oferite publicului cu tot mai multă coordonare între jucători. În cel mai recent proiect dezvoltat al lor, jucătorii „Press Start” sunt cufundați în jocuri video și trebuie să lupte împreună pentru a distruge finalul malefic „Boss”.

A fost foarte bine, dar trece foarte repede! Există mai multă interactivitate decât într-un joc video clasic. Mi-a plăcut foarte mult narațiunea și grafica

Justin Cadiou, noul jucător Virtual Room

la France 3 Aquitaine

În lumina Metaversului, acest tip de experiență virtuală este probabil să se dezvolte. Dar jucătorul, fiind social în esență, va dori întotdeauna să-și găsească congeneri pentru a împărtăși momentul. Între colaborare tehnică, reflecție comună și râs adesea garantate și în fața creativității designerilor, jocurile de evadare au un viitor strălucit. Nu vei scăpa de ea!

Add Comment