Densificarea urbană | „Nu în curtea mea” din Saint-Lambert?

Un proiect imobiliar major este în pericol

Postat ieri la 6:00 am

Maxime Bergeron

Maxime Bergeron
Presa

Problema densificării urbane iese în prim-plan în suburbia bogată Saint-Lambert. Noua administrație va depune luni seară un proiect de regulament de zonare care ar putea pune în pericol finalizarea unui complex de 1.135 de unități evaluat la 500 de milioane de dolari, a aflat Presa. Promotorii strigă pentru sindromul „nu în curtea mea”.

„Orașul Saint-Lambert acționează complet contrar dezvoltării durabile, este total iresponsabil”, fulminează Philippe Bernard, co-președinte și fondator al Pur Immobilia.

Compania sa a încheiat acorduri în 2021 pentru reamenajarea a două dintre ultimele terenuri disponibile în Saint-Lambert: cel al fabricii de biscuiți Dare și cel al fostului magazin de hardware Materials Coupal (Rona). Grupul speră să construiască o serie de clădiri cu trei până la opt etaje în apropierea gării, precum și magazine locale și mai multe spații verzi.


Complexul respectă farurile proiectului de urbanism special (PPU) propus de fosta administrație în 2021, în vederea recalificării acestui sector industrial mai degrabă gri. Noul primar Pascale Mongrain și echipa sa se tem însă de prea multă densificare și vor lua măsuri concrete pentru a inversa valul.

Ei vor propune două moțiuni în ședința de consiliu municipal de luni seară pentru revizuirea temeinică a planului urbanistic și a regulamentului de zonare pentru întreg municipiul. Municipiul va putea „guverna, în fiecare zonă, folosirea terenului, în special prin interzicerea sau autorizarea construcțiilor și utilizărilor”, indică un proiect al documentului obținut de Presa.


FOTO OFERITĂ DE PASCALE MONGRAIN

Primarul din Saint-Lambert, Pascale Mongrain

Fără a intra în detalii, primarul Mongrain a spus într-un interviu că propunerile orașului ar reprezenta un „compromis” între obiectivele dezvoltatorului și ceea ce actualii locuitori ai cartierului sunt gata să accepte.

„În proiectul nostru de redesign, am mers cu o anumită densificare. Se va potrivi Pur Immobilia? Nu știm”, spune M.pe mine Mongrain.

știri de ultimă oră

Confruntarea care se conturează în Saint-Lambert vine pe măsură ce problema extinderii urbane – și densificarea necesară pentru a o limita – ocupă un loc central în știrile din Quebec. Ministrul Transporturilor François Bonnardel a susținut în aprilie că densificarea a fost un „moft”, o declarație uluitoare care i-a determinat pe primarii mai multor orașe mari să formeze un front unit în paginile Presa săptămâna trecută.


FOTO HUGO-SÉBASTIEN AUBERT, ARHIVELE LA PRESSE

Ministrul Transporturilor și Ministrul responsabil pentru regiunea Estrie, François Bonnardel, în timpul unei recente scrum de presă

Dincolo de alegerea vocabularului, întrebarea își ridică cota de probleme concrete în mai multe orașe din Quebec. Ar trebui să construim clădiri mai înalte sau mai joase pe terenul limitat disponibil? Includeți locuințe sociale în fiecare proiect și, dacă da, câte? Ce loc ar trebui rezervat pentru parcuri și alte servicii comunitare?

La câțiva kilometri de Saint-Lambert, în sectorul Montreal Bridge-Bonaventure, aceste întrebări se ciocnesc cu furori de câteva săptămâni. Administrația Valérie Plante își propune să ridice acolo 3.800 de unități locative (inclusiv 1.270 de locuințe sociale), în timp ce dezvoltatorii imobiliari și-ar dori cel puțin 12.000. Se tem de o subutilizare a acestor 2,3 km de teren.2 situat strategic, printre ultimele disponibile în apropierea centrului orașului.

Pur Immobilia se teme de un scenariu similar în Saint-Lambert. Philippe Bernard se teme că City va opta pentru densitatea minimă necesară în prezent în acest sector, adică 60 de locuințe la hectar – foarte departe de ceea ce propune grupul său. „Noua administrație vrea să reducă 80% din acest proiect, la propriu”, spune el. Am trece de la un proiect de 1135 de locuințe la 225 de locuințe, pe cele două parcele în total. »


FOTO CATHERINE LEFEBVRE, COLABORAREA SPECIALA

Philippe Bernard și Yann Lapointe, copreședinți ai Pur Immobilia, speră să construiască un proiect de 1.135 de unități de locuințe pe două șantiere industriale din Saint-Lambert în curs de recalificare.

O astfel de reducere ar face proiectul neviabil, susține el, mai ales că vor trebui investite „milioane” pentru decontaminarea celor două șantiere industriale care însumează 61.000 de metri pătrați. Dezvoltatorul nu își toca cuvintele despre poziția orașului și a cetățenilor care se opun înverșunat site-ului. „Este clasicul „nu în curtea mea”. »

Cetăţeni îngrijoraţi

Cert este că proiectul Pur Immobilia a stârnit îngrijorări foarte reale în rândul localnicilor de la anunțul său din mai 2021. A devenit chiar una dintre temele centrale ale campaniei municipale în toamna anului trecut.

Mulți se tem de o explozie a traficului auto în sectorul Saint-Charles, fără ieșire la mare de o linie de cale ferată pe care trec zilnic zeci de trenuri. Alții sunt îngrijorați de dispariția locurilor de parcare pe stradă, de suprautilizarea infrastructurii subterane învechite sau de umbra care va fi generată de clădiri. Unii ar prefera în sfârșit ca terenul să facă loc unei școli și a unei creșe – două servicii care lipsesc în orașul de 22.000 de locuitori.


FOTO CATHERINE LEFEBVRE, COLABORAREA SPECIALA

Fabrica de biscuiți Dare din Saint-Lambert ar trebui să își înceteze definitiv activitățile în următoarele luni.

Lambertois Karl Villeneuve, care a încercat să fie ales primar anul trecut, consideră că munca a fost făcută „înapoi” în reconversia acestui sector industrial. „Vrem să ne densificăm, dar nu avem nimic de susținut [ce projet] în ceea ce privește infrastructura, CPE-uri, școli și trafic. »

Dosarul este extrem de sensibil pentru primarul Mongrain, care este în funcție de șase luni. Ea recunoaște că reamenajarea urbană este „cea mai fierbinte problemă din Quebec” și consideră că „densificarea face parte din ecuație”. Dar găsirea echilibrului potrivit va fi dificilă în orașul său, unde casele (mari) cu piscine sunt în centrul atenției.


IMAGINE DE PE SITE-UL PROJETDARECOUPAL.COM

O viziune preliminară despre cum ar putea arăta proiectul Pur Immobilia

„S-a terminat, ideea de a construi căsuțe cu curți frumoase și mari”, spune ea. Trebuie să permitem mai multă înălțime, dar suntem sensibili la considerentele cetățenilor noștri. Nu vrem să construim turnuri de 15 sau 20 de etaje. »

Alesul recunoaște din aceeași suflare că Saint-Lambert trebuie cu orice preț să-și sporească sursele de venit. Municipalitatea s-a desprins din Longueuil în 2006, în timp ce a continuat să plătească o mare parte aglomerației. Nu are nicio industrie grea pentru a-și alinia cuferele; cea mai mare parte a veniturilor sale provine din impozitele deja ridicate pe proprietatea rezidențială. Infrastructurile crapă peste tot într-un moment în care Orașul este la marginea prăpastiei financiare, rezumă primarul.

Nu mai avem nici un ban, nu avem pernă, nu avem tampon.

Pascale Mongrain, primarul orașului Saint-Lambert

Grupul Pur Immobilia este foarte conștient de această realitate și estimează beneficiile proiectului său pentru Oraș în următorii ani la zeci de milioane de dolari. Primarul Mongrain reiterează, la rândul său, că Saint-Lambert va face „compromisuri de densificare”, dar „nu pentru a face pe plac unui promotor”. Nici proiectul Pur Immobilia, nici PPU pentru sectorul Saint-Charles nu au fost aprobate de administrația anterioară, a spus ea.

Cetățenii vor putea vota în următoarele câteva luni noile reguli de zonare și urbanism care vor fi propuse de Primărie. Pascale Mongrain speră că toate demersurile vor fi făcute în vederea adoptării lor până la sfârșitul anului 2022.

Fără locuințe sociale

Proiectul pe care Pur Immobilia dorește să îl realizeze în Saint-Lambert ar urma să includă aproximativ 730 de apartamente închiriate și 390 de condominii, precum și 15 case de oraș, conform planurilor inițiale. Unele dintre locuințe ar fi considerate „accesibile” conform criteriilor destul de elastice ale Corporation Mortgage and Housing Canada (CMHC), dar nu sunt furnizate locuințe sociale. Dezvoltatorii consideră că complexul va satisface în principal cererea persoanelor în vârstă care doresc să-și vândă proprietatea pentru a locui într-o casă mai mică, și a tinerilor din Lambert care nu își pot permite să cumpere o casă, dar vor să rămână în industrie. „Majoritatea clienților noștri vor fi oameni din Saint-Lambert, crede co-președintele Yann Lapointe. Oamenii care vor locui în acest proiect vor conduce aceleași mașini ca și oamenii care locuiesc la câteva străzi distanță. Proiectul conceput de firma Huma Architecture prevede o stradă comună, parcuri, agricultura urbană și un baldachin mare, dar puține imagini oficiale au ieșit până acum.

Add Comment