Drumurile ecologice sunt cu adevărat mai economice?

Pentru a ajuta la îmbunătățirea climei, Google Maps oferă acum rute mai economice. Dar chiar sunt? Facem testul.

Google Maps a prezentat întotdeauna criterii pentru selectarea rutei care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. În general, utilizatorii puteau alege între cele mai scurte cursuri la distanță sau cele mai rapide. De acum, navigația evoluează și oferă rute mai economice de la începutul lunii septembrie.

Marcate de o frunză verde, aceste trasee promit să economisească energie pentru a ajunge la o destinație. Și asta indiferent de motorul vehiculului, deoarece este posibil să se introducă tipul de combustibil folosit (benzină sau motorină) sau tehnologia electrificată (hibrid sau electric). În funcție de informațiile furnizate, de specificitățile mecanice, de mediu, dar și de trafic în timp real, sistemul va propune apoi ruta cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, și deci din punct de vedere al emisiilor de CO2. Aceasta este mândria Google, care indică faptul că sistemul a economisit deja peste 500.000 de tone de gaze cu efect de seră de la lansarea sa în America de Nord și Germania.

Google Maps Eco-rute: cum funcționează?

Pentru a realiza acest lucru, dispozitivul folosește baze de date proprii, achiziționate încă de la lansarea aplicației, precum și cele ale Laboratorului Național de Energie Regenerabilă al Departamentului de Energie al SUA (NREL, pentru a simplifica), cu ajutorul cărora Google a înregistrat consumul. a unui panou de vehicule. Tocmai serviciul Route Energy Prediction Model (RouteE) a fost folosit de cele două entități. Pe partea noastră a globului, există și date de la Agenția Europeană de Mediu.

În detaliu, tehnologia Future Automotive Systems Technlogy Simulator (FASTSim) de la NREL se află în centrul dispozitivului. O soluție care face posibilă estimarea consumului de combustibil și energie pentru mai multe tipuri de vehicule. Modelul este apoi integrat cu RouteE, care vizează ruta cea mai economică. În cele din urmă, Google este cel care își aduce experiența în planificarea rutelor și calculul orei estimate de sosire (Estimated Time Arrival), bazându-se în special pe analiza în timp real a stării traficului. , adevărata forță a acestei navigații.

Citeste si
Stații de încărcare: Google Maps lansează noi funcții

Dacă ora de sosire este similară, algoritmul programează automat ruta cea mai economică. În schimb, permite utilizatorului să aleagă între economisirea de energie sau timpul de călătorie. Însă, conform companiei Mountain View, sistemul elimină însă călătoriile cu o ocolire prea mare sau cu câștiguri prea mici. Cu toate acestea, pragurile definite nu au fost precizate, nici în termeni relativi, nici în termeni absoluti.

În timpul numeroaselor noastre simulări teoretice pentru călătoriile de zi cu zi, sistemul a oferit în medie călătorii economice mai lungi, de 5 până la 10 minute, cu câștiguri de 10% pentru o mașină electrică. Este uneori mai scurt, alteori mai lung. Așa cum este cazul unei rute de la Lyon la Nisa: ruta eco oferă o economie de energie de 25%, față de o prelungire de 2 ore 10 (6 ore 50 de rețeaua secundară față de 4 ore 40 de autostradă fără ambuteiaje). De asemenea, câștigurile pot scădea uneori și reprezintă doar o economie de 4% dacă traficul devine mai dens. Aceasta este una dintre cele mai mici spread-uri pe care le-am văzut.

Dacă partea invizibilă a aisbergului pare a fi științifico-fantastică pentru majoritatea șoferilor (inclusiv noi), sistemul oferit de Google este o claritate exemplară. După ce a introdus punctul A și punctul B, utilizatorul poate vedea dintr-o privire distanța, timpul de călătorie și economiile realizate cu rutele propuse. Diferențele anunțate în valoare relativă mai degrabă decât absolută pentru mai multă consistență între modelele de mașini, pe care nu este posibil să le selectăm cu precizie.

Sunt câștigurile estimate de încredere zilnic?

Pentru aceste teste am luat volanul unei Skoda Enyaq iV 80 (care va fi gasita in curand in Supertest). Pentru fiecare traseu, aerul condiționat a fost setat pe poziția manuală pentru a evita variațiile care ar putea afecta consumul, întrucât Google nu ia în calcul temperaturile. Pentru a evidenția mai bine economiile care se pot face, am efectuat aceste teste fără trafic, și folosind doar controlul automat al vitezei de croazieră la citirea semnelor acestui SUV electric.

Primul nostru test urmărește în linii mari codurile călătoriei zilnice a majorității francezilor, cu o călătorie dus-întors de puțin sub 35 km în total între centrul unui oraș mare și suburbiile rezidențiale. Potrivit Google Maps, acest traseu tipic fără considerente economice se întinde pe 17 km pentru o durată de 16 minute și, prin urmare, este porțiunea de autostradă cea care este preferată aici. Spre deosebire de alternativa sa ecologică, care folosește doar autostrăzile pentru a evita o porțiune urbană, prelungind astfel inutil timpul de conducere: conform observațiilor noastre ar fi necesare încă 5 minute prin evitarea totală a drumurilor rapide. Aceasta este, fără îndoială, una dintre limitele pe care sistemul Google Maps nu vrea să le depășească. Economiile sunt însă palpabile pentru acest al doilea traseu de 17 km cu o durată totală de 20 de minute. Într-un fel, economisește 13% din energia electrică. În cealaltă, diferența de 7% este mai mică din cauza topografiei mai puțin favorabile.

Citeste si
Drum național vs autostradă: ce traseu să alegi pentru a pleca în vacanță?

Inutil să spunem dinainte că am observat întotdeauna o diferență de timp destul de apropiată de prognoză, cu o diferență de exact 3 minute. Dar adevărata surpriză bună vine când vine momentul să facem socotelile din punct de vedere al consumului. Pe direcția spre exterior, contorul lui Skoda Enyaq iV 80 a prezentat astfel o valoare de 14,4 kWh/100 km, față de 11,2 kWh/100 km pe traseul mai verde, sau 22,2% diferență. La întoarcere am înregistrat o medie de 22,4 kWh/100 km față de 20,4 kWh/100 km, ceea ce se traduce printr-o economie de 8,93%.

Skoda Enyaq dinamică

Și pentru călătorii mai lungi sau mai solicitante?

Prin urmare, Google Maps pare să-și țină promisiunile destul de bine. Prin urmare, am decis să împingem exercițiul puțin mai departe, cu o destinație care necesită aproape același timp indiferent de tipul de traseu. Pe de o parte, alegerea ușurinței și confortului cu 74 km de autostrăzi și autostrăzi. Pe de altă parte, o scurtătură de 22 km prin teren solicitant (52 km față de 74 km), dar cu o cotă finală negativă care ar face posibilă realizarea, la momentul testului, de economii de 43% tot la fel! În ciuda beneficiilor ecologice, trebuie menționat că aplicația a selectat apoi traseul de autostradă în mod implicit, care este cu doar un minut mai rapid.

Deși nu există nicio îndoială că acest traseu prin rețeaua secundară s-a dovedit a fi mult mai favorabil decât alternativa de autostradă, decalajul de consum a fost mai generos: am înregistrat o medie de 11,9 kWh/100 km de reliefuri față de 22,6 kWh/100 km. O economie de 47,35%, care depășește predicțiile aplicației.

Rute ecologice Google Maps: promisiunile ținute!

Totuși, rețineți că Google Maps promite economii de energie. Și nu rate de schimbare între consumul mediu. O nuanță greu de calculat în absența unor instrumente de măsurare perfect calibrate și precise. Pe de altă parte, prin aplicarea unui produs încrucișat brut la consumul nostru pentru a obține un volum de energie consumată, tarifele sunt substanțial similare, dacă nu mult mai atractive: la prima rulare, economia medie de energie este de 10,3% dus-întors. (față de 10% conform proiecțiilor Google), în timp ce s-a situat la 64,2% pe ultima rută. Fiecare își va face propriile calcule în funcție de nevoile sale, dar la sfârșitul lunii, acest lucru poate reprezenta economii semnificative. Mai ales cu mașinile termice sau hibride care trebuie să meargă la pompă.

Dacă ideea inițială se concentrează pe reducerea emisiilor de CO2, și deci pe economia de combustibil, sistemul dezvoltat de Google Maps se extinde și la mașinile electrice. La finalul acestor trei teste, nu există nicio îndoială că dispozitivul știe să fie deosebit de predictiv și bine studiat, fie pentru călătorii zilnice, fie pentru alte rute mai solicitante. Prin urmare, ne imaginăm destul de aproape de realitate când anticipează economii de 16% la un Paris-Nisa, dar va fi totuși necesar să planificați încă 4 ore prin Nationale 7 și drumul Napoleon, mai degrabă decât pe Autostradă. Un preț de plătit care este probabil mai acceptabil decât în ​​timpul călătoriei noastre rutiere cu un Renault Megane e-Tech în această vară: a trebuit să petrecem cu 8:40 de ore mai mult la volan pentru a profita de un consum mediu de combustibil mai mic, de aproximativ 32,14 %. Un exercițiu neprofitabil pentru Google Maps care, prin urmare, nu oferă traseul istoric.

Prin urmare, fiecare șofer trebuie să facă propria alegere în funcție de nevoile sale. Între timp, dispozitivul va continua să învețe și să își perfecționeze propunerile datorită învățare automată dragă afacerilor americane. De asemenea, ar fi bine să profitați de o ergonomie mai bună: încă nu este posibil să alegeți o rută eco de pe computer pentru a o trimite pe smartphone, în timp ce sistemul Mirror Link nu vă permite să vizualizați economiile. energie prin planificarea unui traseu de pe ecranul mașinii. În plus, nu este complet sigur că Google va integra în viitor o listă de modele de mașini pentru a-și perfecționa previziunile. Pentru a anticipa cel mai bine consumul de energie electrică, va fi necesar să se utilizeze în continuare planificatoare de rute independente, cum ar fi ABRP sau Chargemap.

Add Comment