EDF speră la un acord în următoarele luni

La mai bine de zece ani de la primele discuții, EDF vrea să accelereze ritmul în India. Și sper să ajungem la un acord „în următoarele luni » pentru construirea a șase reactoare EPR pe amplasamentul Jaitapur, în vestul țării, a argumentat un purtător de cuvânt joi, 5 mai. Ca o reamintire, cu puțin peste un an în urmă, electricianul francez a depus deja o „ofertă tehnico-comercială franceză obligatorie” operatorului nuclear indian NPCIL, un pas crucial spre lansarea a ceea ce ar trebui să fie centrul ” cel mai puternic din lume “.

Această confirmare a progresului în discuții, raportată inițial de BFMTV, vine a doua zi după o vizită în Franța a premierului indian Narendra Modi, primită miercuri, 4 mai, la Palatul Elysee.

Franța rămâne în sala de așteptare pentru contracte majore în India (armament, nuclear)

Ambele țări doresc să consolideze „Parteneriat strategic franco-indian, în special în spațiul Indo-Pacific” și “iintensifică contactele în următoarele luni pentru a realiza progrese suplimentare » privind proiectul EPR din Jaitapur.

Nuclear: EDF se relansează în India

Un dosar pe termen lung

Până acum însă, dosarul a blocat. Lansat de Areva în 2009 sub președinția lui Nicolas Sarkozy, fusese preluată de EDF după falimentul concurentului său. DarDezastrul japonez de la Fukushima din 2011 a pus capăt acestui lucru, ca și altor proiecte nucleare majore.

La acest context nefavorabil s-au adăugat multiplele eșecuri ale EPR, această tehnologie lansată cu mai puțin de treizeci de ani în urmă și prezentată pentru o vreme drept nava amiral a sectorului atomului civil francez. Într-adevăr, de la primul proiect EPR, lansat de Areva în 2005 la Olkiluoto (Finlanda), s-au acumulat eșecuri și derapaje bugetare. Iar cel de-al doilea nu se descurcase mai bine: EPR de la Flamanville (Manche) în Franța, în lucru din 2007, multiplicase dezamăgirile, în special din cauza anomaliilor descoperite asupra compoziției oțelului capacului și fundului rezervorului.

Acest mega-contract din India ar putea, așadar, să permită EDF să se reconecteze cu speranța relansării vânzării acestor reactoare în străinătate, pe lângă relansarea pe teritoriul francez dorită de Emmanuel Macron. Mai ales că euAr fi cea mai mare infrastructură atomică civilă din lume, cu o putere instalată de 9.600 de megawați – suficientă pentru a alimenta 70 de milioane de locuințe. Și asta nu este tot: EDF s-ar poziționa doar ca furnizor de soluții, mai degrabă decât ca constructor sau operator. Acest lucru ar limita considerabil riscurile pentru gigantul francez.

„Este o modalitate de a vinde un EPR fără a suporta riscurile asociate construcțiilor”, a indicat acum un an Nicolas Goldberg, Senior Manager Energy la Colombus Consulting.

În India, EDF pe cale de a construi 6 EPR-uri deodată… cea mai mare centrală nucleară din lume

Rezistența locală (riscuri seismice, deșeuri nucleare etc.)

Cu toate acestea, acest proiect a fost subiectul opoziției locale de ani de zile. Criticii se concentrează în special pe riscul de cutremur în statul Maharashtra, unde se află Jaitapur, dar și pe consecințele pentru pescuitul local ale evacuării deșeurilor nucleare.

La rândul său, EDF preferă să pună accent pe beneficiile sociale, considerând că construcția șantierului va oferi locuri de muncă a zeci de mii de oameni pe șantier.

Proiectul ar genera, de asemenea, beneficii economice semnificative pentru industria nucleară franceză pe întreaga durată a proiectului – aproximativ 15 ani -, cu crearea a câteva zeci de mii de locuri de muncă în cadrul a o sută de companii. »a indicat grupul în 2021.

Nuclear: EDF nu și-a returnat copia despre fezabilitatea construirii a 14 noi EPR

Îngrijorările pentru sănătatea financiară a EDF

De asemenea, Franța mizează mai mult pe atom pentru viitor, Emmanuel Macron anunțând în februarie anul trecut construcția a șase noi reactoare în Franța pentru punerea în funcțiune din 2035. O misiune, cuplată cu extinderea maximă a flotei, care va fi responsabilitatea EDF. .

Creșterea prețurilor la energie electrică, care face furori în Europa de câteva luni, a permis EDF să-și crească cifra de afaceri în primul trimestru. De la 22 de miliarde de euro în urmă cu un an, a sărit la 35,6 milioane de euro la începutul lui 2022, datorită în special creșterii cu 4% a tarifului de vânzare reglementat (TRV) de la 1 februarie. Dar vestea bună se termină aici: impactul această creştere a activităţii va fi de fapt “limita” privind Ebitda (câștigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) 2022, a avertizat grupul miercuri, 4 mai.

Energie: conturile EDF încă împovărate de anomalia care afectează flota nucleară

Pentru că efectul nemaipomenit de care ar fi putut beneficia a fost rapid reținut de autoritățile publice: guvernul îi cere acum să mărească cu 20% producția pe care va trebui să o vândă la un preț redus concurenților săi în 2022, prin intermediul dispozitivul Arenh, pentru a conține facturile consumatorilor. Un dispozitiv puternic opus de CEO-ul EDF, Jean-Bernard Lévy, deoarece ar trebui să-l „coste” 10 miliarde de euro în câștiguri pierdute pe parcursul anului.

Rezultatele trimestriale ale grupului nu au liniștit piețele. Acțiunile EDF au scăzut cu 2,47% miercuri, 4 mai, în special din cauza perspectivei unui default generic, motivele pentru care rămân necunoscute. O fisură mică identificată recent în trei dintre reactoarele sale de diferite niveluri îl obligă să-și reducă drastic producția și, prin urmare, să cumpere electronii lipsă la prețuri exorbitante de pe piață.

Ce amputa FED de 14 miliarde de euro în 2022, a argumentat în timpul unui apel cu analiștii directorul financiar al grupului, Xavier Girre. O cifră cu siguranță mai mică decât cele 16 miliarde de euro estimate pe 14 martie, dar care rămâne colosală. Mai ales că problema ar putea dura, deoarece cauzele acestei anomalii fără precedent rămân necunoscute și ridică întrebări cu privire la posibila ei prezență în tot parcul.

Reformarea FED pentru a finanța revigorarea energiei nucleare: Parisul își pregătește urgent planul pentru Bruxelles

(Cu AFP)