În Italia, ciclismul „a devenit un sport de nișă”

Ultima oaraIl Canto degli Italiani, imnul național al Italiei, a sunat la finalul unui Grand Tour, era 29 mai 2016. La Torino, Vincenzo Nibali a câștigat al doilea Giro din carieră, după ce a câștigat o Vuelta (2010) și un Tur al Franței (2014). Probabilitatea de a vedea sicilianul în roz la sfârșitul lui 105și Turul Italiei (din 6 până în 29 mai) este slab, dar rămâne o referință pentru tifosi, presa locală și o bună parte a pelotonului.

Este „Singurul mare atlet care a apărut pe scena ciclismului italian din 2008”, își amintește Matteo Monaco, secretar al Societății Italiene pentru Istoria Sportului (SISS). Cu toate acestea, într-o țară care a dat naștere mai multor campioni la ciclism și i-a făcut icoane, Vincenzo Nibali nu a ajuns niciodată la acest statut, explică el.

În 2000, când Marco Pantani, „Piratul”, a atacat în ultima etapă alpină a Turului Franței, la Morzine (Haute-Savoie), „Toată Italia ștampila pe canapele lui ». Știrile de televiziune sunt întrerupte și transmisia în direct a evenimentului începe cu trei ore înainte. Paisprezece ani mai târziu, când Nibali a triumfat pe Champs-Elysées, dincolo de cercul pasionaților de ciclism, „interesul popular este practic nul”.

Citeste si: Giroul începe vineri, pe măsură ce ciclismul italian iese din joc

„După moartea lui Pantani [en 2004]ceva s-a schimbat în percepția noastrărezumă domnul Monaco. Până atunci, ciclismul și campionii săi făceau parte din imaginația colectivă. Astăzi a devenit un sport de nișă, deși sunt mereu mii de fani pe străzi la toate cursele italiene. »

Campion atipic, ușor de recunoscut cu capul ras, cu urechile proeminente și cu cercelul în urechea stângă, Marco Pantani pusese capăt, în 1998, la treizeci și trei de ani de penurie italiană pe Turul Franței. Mai bine, semnase o dublă Giro-Grande Boucle, pe care doar șase călăreți înaintea lui o obținuseră. Un an mai târziu, a fost exclus din Giro, cu o zi înainte de sosire, când a dominat evenimentul. În cauză: un test de sânge care dezvăluie un nivel al hematocritului peste limita autorizată. Episodul îi va precipita sfârșitul carierei. În 2004, a fost găsit mort într-o cameră de hotel în urma unei supradoze.

Impactul „afacerii” Pantani

„Nu există nicio îndoială că „afacerea Pantani” a subminat și a modificat sentimentul popular față de ciclism în Italia.continuă Matteo Monaco. Expresii precum „bicicliștii sunt toți dependenți de droguri” au devenit mai frecvente în baruri. » Alte cazuri, precum cel al lui Riccardo Ricco, vor stârni puțin mai mult neîncrederea publicului larg.

„Construirea unui mit sportiv se face adesea înaintea campionului însuși”, argumentează secretarul SISS. Damiano Cunego a plătit prețul: când a câștigat Giroa, la câteva luni după dispariția Piratului, italienii l-au numit succesorul său. Părții interesate îi va fi greu să îndeplinească așteptările, în ciuda rezultatelor bune.

De ce povestea nu a luat niciodată pentru Vincenzo Nibali? Matteo Moanco oferă mai multe explicații. Lipsa de histrionism a sicilianului mai întâi, când Mario Pantani a exagerat cea mai mică acțiune: să-și scoată bandana înainte de sprint sau să-și rupă piercing-ul de diamant în nas în timpul unui duel cu rusul Pavel Tonkov… Regularitatea lui atunci – „Cariera sa a fost marcată de ideea unei progresii constante, și nu de un boom sportiv imediat pe care îl observăm în rândul [Tadej] Pogacar, [Peter] Sagan sau [Remco] Evenepoel”, avansează secretarul SISS.

Concurenta, in sfarsit. Elementul poate fi cel mai determinant: „Toți bicicliștii italieni care au devenit legende au avut antagoniști la fel de puternici: Bartali-Coppi, Saronni-Moser, Cipollini-Zabel, apoi Armstrong și Ullrich pentru Pantani. » În ciuda succeselor sale – patru Grand Tours și trei Clasici – Nibali a fost întotdeauna un atlet divizibil: „Pe de o parte, cei care au spus că este un fenomen, iar pe de altă parte, cei care au spus că a câștigat doar din cauza absenței celor mai puternici bicicliști. »

„Percepția eroismului biciclistului s-a pierdut”

Dincolo de cultura campionului, „S-a pierdut și percepția despre „eroismul” ciclistului, care a făcut măreția acestui sport în trecut”, subliniază domnul Monaco. În timpul Turului Franței din 1998, 15și Etapa dintre Grenoble și Les Deux-Alpes fusese epică. În ploaia torenţială, Marco Pantani preluase puterea în favoarea favoritului cursei, Jan Ullrich, victima unui eşec teribil.

Această zi a avut „a fost raportată în ziarele italiene ca o „tragenda” – un amestec de legendă și tragedie”. Opt ani mai târziu, când la Giro 2016 Vincenzo Nibali a prins mai bine de patru minute în zăpadă pe rivalii săi direcți pentru clasamentul general, doar fanii ciclismului au aplaudat.

Poate că ar trebui să vedem acolo o consecință a unei evoluții a ciclismului, ai cărui actori astăzi „acum par a fi pioni în mâinile managerilor lor, copiii unei strategii studiate de computere mai degrabă decât prin instinct și provocare directă de la om la om întreabă domnul Monaco. Cine crede asta „pentru a reaprinde pasiunea, din cursele pe etape trebuie să iasă un biciclist, poate puțin îndrăzneț, care știe să aprindă mintea oamenilor”.

Citeste si: Ciclism: un Giro mai deschis ca niciodată către competiție

Add Comment