înapoi la o dramă gravată pentru totdeauna în memoria sportului francez

În această seară de mai 1992, soarele strălucește pe cerul din Bastia. Mai mult, seara promite să fie înstelată, și nu numai pe cer. Pe stadionul Armand-Cesari din Furiani, galaxia Marsilia ajunge pentru o semifinală a Cupei Franței împotriva SEC Bastia (Sporting Étoile Club Bastia).

Papin, Waddle, Pelé, Amoros, Boli… stele OM din Bernard Tapie, pe atunci ministru al Orașului, va călca gazonul modestului stadion Bastia, obișnuit de câteva sezoane cu jocurile din Divizia a II-a. Finalist al ultimei Ligi a Campionilor, Marsilia creează evenimentul, oriunde ar merge. Atât de mult încât pe 5 mai 1992, liderii corsicani au văzut lucrurile în mare măsură. În mai puțin de două săptămâni, au ridicat un stand temporar de 10.000 de locuri.

Un polițist stă în fața molozului standului temporar care s-a prăbușit pe 5 mai 1992 pe stadionul Armand-Cesari, în timpul semifinalei Cupei Franței dintre Bastia și Marsilia.  (ERIC CABANIS / AFP)

Mărit la 18.000 de locuri, stadionul Furiani era plin. Incinta corsană urlă. Noua tribună nord a fost finalizată în aceeași zi, fără a fi validată de comisia de siguranță. Meciul este, așadar, pe cale să înceapă ilegal. Mai rău, cu câteva zile mai devreme, o altă comisie își exprimase rezerve cu privire la securitatea clădirii. Rezervări pe care clubul le-a ascuns.

>>RAPORT. Drama Furiani: 30 de ani mai târziu, trauma încă prezentă în Corsica<

10.000 de oameni au loc apoi în acest turn de fier care arată ca o schelă uriașă. Întregul se sprijină pe tachete de lemn, uneori așezate pe blocuri de beton. De la ora 19, organizația este preocupată de soliditatea structurii, iar angajații constructorului Sud-Tribunes sunt ocupați cu strângerea șuruburilor.

Între timp, vedetele de la Marsilia se încălzesc pe teren. Starea de spirit se ridică. crainicul, Jean-Pierre Paoli, le cere suporterilor să „nu bateti picioarele pe partea de fier, din motive de siguranta”. Dar mulțimea nu realizează ce se întâmplă sub această platformă. Jucătorii fie, în timp ce cei de la OM revin la vestiar. Se apropie startul.

20:23 .: un zgomot surd pune capăt melodiilor de Bastia. Urmează o tăcere grea. Apoi, răsună strigăte multiple. Vârful standului de nord tocmai s-a prăbușit. 3.000 de oameni au căzut la cincisprezece metri înălțime.

Spectatorii meciului dintre Bastia și OM încearcă să se desprindă din dărâmături după prăbușirea vârfului tribunei Nord, pe stadionul Armand-Cesari, pe 5 mai 1992. (ERIC CABANIS / AFP)

Turnul uriaș de fier vechi nu este mai mult decât o grămadă de grinzi metalice împletite, din care se eliberează victimele. Ca un castel de cărți, standul temporar s-a prăbușit pe sine. Cei care au scăpat de tragedie se grăbesc imediat în dărâmături pentru a-i salva pe cei trei mii de oameni prinși.

În total, au fost 2.357 răniți și 19 morți. Dar pentru moment, timpul este urgent. De cealaltă parte a tribunei, jucătorii de la Bastia demontează gardurile pentru ca supraviețuitorii să poată coborî pe teren. Dreptunghiul verde se transformă într-un spital improvizat.

Toată Franța a văzut această dramă în direct la televizor. TF1 tocmai luase aerul pentru această semifinală când tribuna s-a răsturnat. La ora 21 s-a dat ordinul de evacuare. O mătură de elicoptere este orchestrată pe gazon. 60 de minute mai târziu, planul roșu este declanșat. Serviciile de sănătate din Corsica trebuie să ceară ajutor celor de pe continent, în special din Marsilia.

Unii jucători participă la primul ajutor. Toți, Bastiais și Marseillais, refuză să rejucă meciul. Noaptea progresează, iar taxa devine din ce în ce mai grea oră în oră. Bastia și-a imaginat trăind o seară de vis împotriva lui OM, este în sfârșit un coșmar de veghe care cade asupra lui Furiani.

Această tragedie, cea mai mare din istoria sportului francez, va avea mai multe consecințe. În primul rând, sfârșitul Cupei Franței din 1992. O decizie pe cât de evidentă, pe atât de istorică, întrucât nu fusese niciodată anulată, nici măcar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Calificată în finală după victoria în fața lui Cannes, AS Monaco este totuși desemnată drept reprezentant al Franței în Coupe des Coupes 1992-1993.

Continuările lui Furiani vor constitui înainte de toate o lungă telenovelă judiciară. După un proces de apel din 1995, au fost pronunțate opt condamnări, inclusiv cele ale lui Jean-Marie Boimond (1), director tehnic al Sud-Tribunes, care a supravegheat construcția, și Michel Lorenzi (2), vicepreședinte al SEC Bastia.

De atunci, datoria de amintire a fost respectată în fiecare an pentru a nu uita niciodată această tragedie. După ani de luptă, grupul de victime ale dezastrului de la Furiani a obținut în sfârșit, în octombrie 2021, un vot favorabil din partea Parlamentului, astfel încât în ​​Franța să nu aibă loc pe 5 mai un meci de fotbal profesionist în omagiu adus victimelor. O dată gravată unde acum 30 de ani, fotbalul și-a revendicat viața. Nouăsprezece vieți.

(1) Jean-Marie Boimond a fost condamnat la 24 de luni de închisoare și o amendă de 30.000 de franci (6.084 euro) pentru omucidere și vătămare involuntară.
(2) Michel Lorenzi a primit o pedeapsă de zece luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 15.000 de franci (3.042 euro) pentru omucidere și vătămare involuntară.

Add Comment