Jean-Paul Gaultier la Perpignan: „Tatăl meu mi-a făcut demonstrații de sardană”

Jean Paul Gaultier este invitatul celei de-a 57-a ediții a festivalului Confruntare, fondat de institutul Jean-Vigo. Prezent la Perpignan în această joi, 5 mai, așezat pe scena auditoriului Charles Trenet al centrului de convenții din Perpignan, couturierul se renunță într-un interviu fluvial pentru lindependant.fr.

Probabil o întrebare șovină, dar cunoașteți Perpignan și Pyrénées-Orientales?

Mai fusesem în zonă. Făcusem un tur prin vacanța Franței și plecasem la Collioure, mi-a plăcut. Am amintiri minunate despre asta. Când mi s-a propus să particip la festival, mi-am spus că este un semn că trebuie să mă întorc. Încă nu am avut timp să vizitez, dar o voi face. Este amuzant pentru că îmi amintește de o amintire din copilărie. Tatăl meu îmi povestise despre Collioure, Perpignan, țara catalană și sardană.

Într-adevăr ?

Da, da, mi-a făcut demonstrații de sardană.

A fost un obișnuit?

Îi plăcea să danseze și petrecuse o vacanță minunată aici. Totuși, nu am memorat pașii de dans…

E ca pe bicicletă, nu poți uita…

Dar, am făcut foarte puțin (râde)!

Tot repetam ca este momentul in care vedem filmul Bibelouri (1945) că s-a născut vocația ta pentru cusut. Ce te-a marcat în această scufundare în haute couture postbelică?

Aveam 13 ani când am dat întâmplător de acest film. L-am privit cu un ochi și am ajuns să fiu orbită. Am văzut o poveste de dragoste tragică, dar, dincolo de asta, lumea couture-ului a fost cea care m-a fascinat. Acest film este o pictură perfectă a acestei lumi. Regizorul Jean Becker a fost un prieten cu grătarul Marcel Rochas. Prin urmare, a putut să se cufunde în această lume a couture-ului înainte de a filma filmul. Dar a ști ceva și a-l transcrie cu atâta acuratețe nu a fost ușor. Becker a făcut-o perfect.

Când am început, mi-am construit spectacolele ca pe niște filme

Ce ai văzut pe ecran în copilărie, ai experimentat-o ​​când ți-ai îndeplinit visul?

Da într-adevăr. Când am început să lucrez, m-am freat cu toate personajele pe care le văzusem în film. De la rol principal la rol secundar, totul a fost despre asta. Până la micile detalii, precum șuvița de păr strecurată în rochia de mireasă, pentru a respecta tradiția. Acest film a fost școala mea de modă. Altul nu am făcut.

Vii și tu să prezinți Și Dumnezeu a creat femeia (1956) care a făcut din Brigitte Bardot o icoană, a fost ea o sursă de inspirație?

Știu că la un moment dat, nu i-a plăcut deloc ceea ce făceam pentru că lucram cu blană, ei bine… (râde). Dar ea și-a marcat timpul. Ea reprezenta libertatea.

Jean Paul Gaultier își spune povestea prin modă și cinema.
Nicolas Parent – Nicolas Parent

Legătura dintre cinema și modă ți s-a părut întotdeauna evidentă?

O da ! Cinematograful m-a interesat mereu. Mereu m-am uitat la multe filme. Cu actrița și regizorul Tonie Marshall am făcut și expoziția de film și modă pentru că, pentru mine, aceste două lumi erau asociate. Fără să știu, când am început, mi-am construit emisiunile ca pe niște filme.

Ai lucrat și pentru cinema…

Cu Almodóvar de trei ori, Besson pentru Al cincilea element (1997)…

Creați în același mod pentru cinema ca și pentru o colecție?

Deloc. Pentru cinema, poți să dai puțin din stilul tău, dar mereu trebuie să te gândești la cerințele poveștii și la dorințele regizorului. Când îmi fac prezentările de modă, îmi arăt propria poveste, sau cel puțin ceea ce voiam să spun în acel moment. Dar intrarea în lumea altuia este, de asemenea, foarte inspirată.

Sânii mei au fost o provocare, o armură

Tocmai, ai evocat povestea de dragoste tumultoasă care se află în centrul Bibelourisentimentele tale au fost capabile să te inspire pentru colecțiile tale?

S-a întâmplat chiar de mai multe ori. Îmbrăcămintea nu este pur și simplu ceva pe care ne vom îmbrăca. Arată lucruri și provoacă emoții. De asemenea, cred că modelul, ca o actriță, poate întruchipa și inspira. Modelele au fost interprete minunate La sfarsitul anilor 70 – inceputul anilor 80, cand le-am vazut la Palat pe fetele moderne, libere, care contrastau cu imaginea femeii blande, m-a inspirat enorm. Ei întruchipau libertatea, erau opusul femeii obiect. Acesta este motivul pentru care am creat omul obiect. În 1984-85, am văzut o schimbare. Așa că am vrut să arăt cum omul a devenit din ce în ce mai venal și mai obiect. Pe măsură ce femeia s-a eliberat. Iar sânii mei (corsetul creat de „JPG” și dezvăluit în 1983 pentru Madonna în timpul turneului ei Blond Ambition) au fost în plus o provocare și o armură, nu era nimic erotic în asta. Deci, da, sentimentele sunt foarte prezente. Chiar și atunci când realizăm creații abstracte și neportabile, poate fi pentru a exprima o dorință, o nevoie sau pe care o simțim într-un moment haotic.

Ați creat creații abstracte și nepurtabile?

Întotdeauna cred că sunt purtate de cineva (râde).

Ai îmbrăcat și ai defilat o mulțime de femei de la Béatrice Dalle la Amanda Lear, Laetitia Casta, Mylène Farmer sau chiar Nabilla, cum ai îmbrăca-o pe catalana?

Pentru mine catalana este o femeie de azi. Nu cred în distincția dintre Paris și provincii.

Nu crezi sau nu mai crezi?

nu mai cred. În cele din urmă, unii s-au gândit la asta la un moment dat, dar s-a terminat.

Citeste si:
Perpignan: a 57-a ediție personalizată a Confruntării cu Jean-Paul Gaultier

Add Comment