„Nu câștigi cu miei”, secretele lui Franck Azéma (1/3)

În șase luni, Franck Azéma a scos din torporă RC Toulon. Pentru Midi Olympique, managerul Varului a vorbit despre începutul său în aventură, despre metoda sa și despre viitorul lui Rouge et Noir.

Când veniți, se presupune că ați efectuat un audit. Ce a fost în neregulă cu RCT?

Nu vreau să fac vafe. Nu-mi pasă dacă vorbim despre asta. Sunt lucruri care îmi revin și astăzi. Cel mai interesant lucru este ceea ce facem acum. Nu sunt aici să judec ce s-a făcut înainte. Dacă Toulon s-a găsit în această poziție, nu este vina unui singur lucru. Nu este niciodată mare lucru. Este adăugarea unei multitudini de lucruri care, capăt la capăt, fac balansoarul să cadă pe partea greșită. Am vrut să reechilibrez aceste lucruri, să iau mici câștiguri care, încetul cu încetul, înclină balanța în direcția bună. Într-adevăr, întreg acest proces s-a întâmplat în mod natural. Toată lumea se ține de el. Vă asigur că nu am irosit nicio energie analizând ce nu era bine. La ce l-as folosi?

În toate situațiile negative, încercăm să facem un bilanț pentru a îmbunătăți viitorul, nu?

Contrar a tot ce s-a spus, nu am ajuns pe un câmp de ruine. Au existat fundamente și baze. Dacă clubul a fost în dificultate, nu a fost faptul lui Patrice Collazo. Știu cum funcționează: când nu funcționează, trebuie să găsești un vinovat. Nu am de gând să-ți spun că a fost vina lui Patrice.

Din exterior, și chiar și jucătorii tăi spun așa, contribuția ta pare de netăgăduit…

Am încercat să aduc ceea ce sunt, ceea ce îmi place în joc, în modul de lucru dar mai ales în modul în care vreau să trăiesc cu băieții. Astăzi, funcționează, dar realitatea este că se datorează investiției tuturor: de la președinte, până la persoana care poartă tricourile, inclusiv jucătorii și membrii staff-ului. Toată lumea a fost de acord să facă un efort pentru a-l aduce pe Toulon înapoi pe drum. M-am bazat, cu personalul meu, pe ceea ce puteam controla: terenul. Sunt aici să dezvolt asta. Tot personalul a intrat în ea. Nu am petrecut timp să-i conving. Desigur, uneori trebuie să aibă îndoieli. Nu știu unde ne va duce asta. Este încă departe de a se termina.

Tocmai ai spus „adu ceea ce sunt”: cum ai avut grijă de acest grup stricat în fiecare zi pentru a obține tot ce este mai bun din el?

Caut mereu calea de mijloc. Întregul club trebuie să se simtă luat în considerare în proiect. Se referă la personal, jucătorii, precum și angajații. Toată lumea contează. Am vrut să creez o atmosferă bună de lucru. După aceea, ne putem uita la calitatea jucătorilor noștri: Ollivon, Etzebeth, Parisse… Dincolo de aceste CV-uri, au standarde atât de înalte, atâta dorință de a merge acolo în fiecare weekend. Asta e bine. Ei sunt cei care transmit cele mai bune mesaje. Nu spun că a fost ușor, doar că ne-am luat alte obiceiuri. Trebuie să avem o cerință pe termen lung. Îmi doresc ca jucătorii mei să aibă ambiția de a învăța în fiecare zi. Învăț de la băieții mei. Un cuvânt, o situație, o idee… Îmi spun că nu e o prostie și că o voi folosi într-un context. La acest aspect, avem o forță de muncă bogată datorită unor tipi ca Paia’aua, Kolbe… Pentru cei care au un CV mai puțin extins, precum Villière, au reușit și ei să se ridice la înălțime.

Ai format un nucleu de lideri imediat ce ai sosit. De ce ?

nu am ales. Am făcut alegeri pentru a-mi numi liderii. Totul trebuie să iasă din grup. Cel mai important lucru, la fel ca și terenul, este vestiarul. Acest vestiar, trebuie să fie adevărat. Dacă este prefabricat, sau dacă asta vrea să fie Franck Azéma, este greșit. Pot să încerc să educ și să ajut. Dar ceea ce mă interesează este faptul că garderoba mea este autentică. Nu câștigi cu mieii. E bine să ai băieți cu caracter.

Poate fi comparată această metodă cu un mod de management participativ, sau chiar mai mult denumindu-l drept management democratic?

Nu prea îmi plac acești termeni. Într-o zi, trecem prin toate statele. Uneori exprim ceva care nu este negociabil. Nu au nicio opinie de dat. A gestiona un grup este ca și cum ai crește un copil: uneori îți place, alteori… (râde) Nu îmi spun niciodată: „Voi fi în participativ trei săptămâni, apoi în directivă săptămâna cealaltă. »

Continuă…

Cu personalul, folosim acest grup pentru a obține feedback. Treptat, cădem în calitativ datorită încrederii. Ne testează și ei. Când aduc ceva în discuție, îi acordă atenție. Ei redevin jucători în contextul rugby-ului și extra-rugby-ului. Atâta timp cât toată lumea este respectuoasă, pot auzi totul. Au dreptul să-mi spună că o practică nu este bună. Nu mă face fericit (râde). Dar, rămâne necesar să ne îmbunătățim toate aspectele.

Venind la Toulon, mi-a dat o lovitură în fund. Situația nu arăta bine. Era de lucru.

Această metodă a permis o recuperare fantastică. Ultimul din Top 14, ai mai visat top 6?

Mereu am visat la top 6. Nu am vorbit niciodată deschis despre asta. În adâncul sufletului, știu unde vreau să ajung. Asta ne aparține. Aceasta este povestea noastră. Asta nu mă împiedică să fiu realist, trebuie să mergem pas cu pas.

Mai degrabă luați liftul în acest moment, sunteți cea mai bună echipă din Top 14 în ceea ce privește punctele acumulate în ultimele zece zile…

Aceste statistici sunt tangibile. Ne-au dat certitudine și încredere. Aceasta nu este o coincidență. Se datorează muncii jucătorilor și vieții grupului. Modul în care trăiesc unul cu celălalt în acest moment este foarte important.

Adică…

Trebuie să vorbești despre asta cu ei (zâmbește). Aud, văd. Simțim acest lucru mic. Este o atmosferă bună. Rugby-ul încă pune întrebări. Atâta timp cât generezi acest lucru, atât timp cât faci efortul de a-l menține, acest lucru crește. Dacă aștepți în această atmosferă, ești mort. Nu ne relaxăm. Ne dorim mai multă calitate în pregătirea noastră, în investiție, în modul de a trăi împreună. Trebuie să avem ambiție.

Simți presiunea asupra Toulonului?

După rezultate, oamenii zăbovesc asupra noastră. Dar asta nu mă interesează. Știi, Toulon mai are mult loc de îmbunătățire pentru a fi mulțumit. Trebuie să avem asta în minte.

Ce puncte mai pot fi îmbunătățite?

Trebuie să fim mai specifici în detalii. O mutare câștigătoare, se joacă pe zece centimetri: un call, un fals call, o intrare pe ruck. În luarea deciziilor, trebuie să fim mai sincronizați colectiv. În plus, standardele trebuie să fie mereu prezente.

Toulon sărbătorește 30 de ani de la titlul din 1992. Mulți veterani fac o paralelă cu această succesiune. Esti superstitios?

Deloc. Profit de acest răspuns pentru a spune că dacă bătrânii vor să vină în club la o cafea, sunt bineveniți. Datorită lor, acest club are o asemenea identitate, o asemenea moștenire. De fiecare dată când vine un tip aici, îl vom prețui. Va fi o oportunitate de a le prezenta grupului. În 1992, s-a întâmplat ceva între ei. S-au iubit, au vrut să împartă și să meargă acolo împreună. Nu era nimic care să-i despartă. Fiecare grup intitulat, există aceeași legătură între oameni. Dacă nu crezi în oameni, nu crezi în nimic. Trebuie să ai încredere.

Mai putem folosi aceleași rețete?Astăzi, încă activezi aceleași pârghii. Nu le repetăm ​​în același mod. Totuși, aceleași lucruri sunt posibile. Nu ne aprindem. Nici măcar nu suntem în top 6. Nu trebuie să uităm niciodată că ponderea istoriei este importantă aici. Dar nu este un dezavantaj. Este un atu. Depinde de această echipă să-și construiască istoria și să adauge o nouă greutate.

Add Comment