Probleme obișnuite ale mașinilor (și cum să le remediezi tu însuți)

Deținerea unei mașini este un privilegiu, dar vine și cu partea sa de probleme. Mașinile sunt mașini și, ca orice mașină, pot dezvolta probleme care pot cauza frustrare, neplăceri și chiar pericol. Cu toate acestea, nu toate problemele auto necesită atenția unui mecanic și, cu puțină cunoaștere și efort, multe dintre ele pot fi rezolvate chiar de către proprietarul mașinii. În acest articol, vom discuta despre câteva probleme auto comune și despre cum să le remediați singuri.

Baterie descărcată:
Una dintre cele mai frecvente probleme auto este bateria descărcată. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi lăsarea luminilor aprinse sau faptul că nu conduceți mașina pentru o perioadă lungă de timp. Dacă rotești cheia în contact și nu se întâmplă nimic, este probabil ca bateria să fie moartă.

Pentru a remedia această problemă, puteți porni mașina folosind cabluri de pornire și o altă mașină. Asigurați-vă că motorul celeilalte mașini este pornit și că bateria este în stare bună. Conectați cablul pozitiv (+) la borna pozitivă a bateriei moarte și celălalt capăt la borna pozitivă a bateriei bune. Conectați cablul negativ (-) la borna negativă a bateriei bune, iar celălalt capăt la o parte metalică a motorului mașinii moarte. Porniți mașina bună și lăsați-o să funcționeze timp de câteva minute, apoi încercați să porniți mașina moartă. Dacă aceasta pornește, lăsați-o să funcționeze încă câteva minute pentru a încărca bateria. Dacă nu pornește, este posibil să fie nevoie să înlocuiți bateria.

Cauciucul în pană:
O altă problemă frecventă a mașinii este o pană de cauciuc. Acest lucru se poate întâmpla dacă treceți peste un cui sau un alt obiect ascuțit sau dacă anvelopa este veche și uzată. Dacă observați că mașina se trage într-o parte sau auziți un sunet zdrobitor, este probabil să aveți o pană de cauciuc.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să schimbați anvelopa. În primul rând, asigurați-vă că mașina este parcată pe o suprafață plană și că frâna de urgență este pusă. Apoi, folosiți un cric pentru a ridica mașina de la sol și scoateți piulițele de pe anvelopa plată. Scoateți anvelopa și înlocuiți-o cu anvelopa de rezervă, asigurându-vă că strângeți piulițele în formă de stea. Coborâți mașina înapoi la sol și strângeți din nou piulițele. Asigurați-vă că anvelopa pană este reparată sau înlocuită cât mai curând posibil.

Supraîncălzirea:
Dacă observați că indicatorul de temperatură de pe tabloul de bord al mașinii dumneavoastră urcă, este probabil ca motorul să se supraîncălzească. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de probleme, cum ar fi o scurgere în sistemul de răcire sau un termostat care funcționează defectuos.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să lăsați motorul să se răcească înainte de a face orice altceva. Opriți motorul și așteptați ca acesta să se răcească complet. Apoi, verificați nivelul lichidului de răcire din radiator și adăugați mai mult dacă este necesar. Dacă nivelul lichidului de răcire este bun, verificați dacă există scurgeri în sistem. Căutați eventuale bălți de lichid de răcire sub mașină sau în jurul radiatorului și a furtunurilor. Dacă găsiți o scurgere, va trebui să fie reparată de un mecanic.

Lumina de verificare a motorului:
Dacă lumina de verificare a motorului de pe tabloul de bord al mașinii dvs. se aprinde, este un semn că există o problemă la motor sau la sistemul de emisii. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de probleme, cum ar fi un senzor de oxigen defect sau un capac de benzină slăbit.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să faceți o scanare a sistemului de diagnosticare al mașinii pentru a determina cauza problemei. Puteți face acest lucru singur folosind un scaner OBD-II, care poate fi achiziționat de la un magazin de piese auto sau online. Pur și simplu conectați scanerul la portul OBD-II al mașinii, care se află de obicei sub tabloul de bord, pe partea șoferului. Urmați instrucțiunile de pe scaner pentru a citi codul de eroare specific care a declanșat lumina de verificare a motorului. Odată ce aveți codul de eroare, puteți cerceta problema și decide dacă este ceva ce puteți repara singur sau dacă trebuie să o duceți la un mecanic.

Frânele scârțâie:
Dacă auziți un scârțâit sau un scârțâit ascuțit atunci când acționați frânele, este posibil ca plăcuțele de frână să fie uzate. Acest lucru poate fi periculos, deoarece poate afecta capacitatea mașinii de a opri rapid și în siguranță.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să înlocuiți plăcuțele de frână. Puteți face acest lucru singur dacă aveți câteva cunoștințe de bază de mecanică și uneltele potrivite. În primul rând, scoateți roata și localizați etrierul de frână, care ține plăcuțele de frână în poziție. Scoateți etrierul și apoi îndepărtați plăcuțele de frână vechi. Instalați noile plăcuțe de frână, asigurându-vă că urmați instrucțiunile producătorului pentru mașina dvs. specifică. Reinstalați etrierul și apoi repetați procesul pe cealaltă parte a mașinii.

Aerul condiționat nu funcționează:
Dacă aerul condiționat din mașina dumneavoastră nu suflă aer rece, este posibil să existe o problemă cu sistemul. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de probleme, cum ar fi o scurgere a agentului frigorific sau o defecțiune a compresorului.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să solicitați repararea sistemului de aer condiționat de către un mecanic. Aceștia vor putea să diagnosticheze problema și să determine cea mai bună cale de acțiune. Aceasta poate implica adăugarea de mai mult agent frigorific în sistem, înlocuirea unei componente defecte sau repararea unei scurgeri în sistem.

Rough Idle:
Dacă motorul mașinii dvs. funcționează greu sau tremură atunci când merge la ralanti, este probabil să existe o problemă cu sistemul de combustibil sau de aprindere. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de probleme, cum ar fi injectoarele de combustibil murdare sau o bujie defectă.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să efectuați câteva lucrări de întreținere de bază la sistemele de combustibil și de aprindere ale mașinii. Acest lucru poate implica curățarea injectoarelor de combustibil, înlocuirea bujiilor sau înlocuirea filtrului de combustibil. Puteți face acest lucru singur dacă aveți câteva cunoștințe de bază de mecanică și uneltele potrivite.

Ferestrele electrice nu funcționează:
Dacă geamurile electrice ale mașinii dvs. nu funcționează, este probabil să existe o problemă la motorul sau regulatorul geamului. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de probleme, cum ar fi un angrenaj stricat sau o siguranță arsă.

Pentru a remedia această problemă, va trebui să diagnosticați problema și să determinați cea mai bună cale de acțiune. Acest lucru poate implica înlocuirea motorului sau a regulatorului de geamuri, sau pur și simplu înlocuirea unei siguranțe arse. Puteți face acest lucru singur dacă aveți câteva cunoștințe de bază de mecanică și uneltele potrivite.

Deținerea unei mașini vine cu partea sa echitabilă de probleme, dar nu toate necesită atenția unui mecanic. Cu un pic de cunoștințe și efort, multe dintre problemele comune ale mașinilor pot fi rezolvate chiar de către proprietarul mașinii. În acest articol, am discutat câteva probleme comune ale mașinilor și cum să le remediați singur. Cu toate acestea, este important să ne amintim că unele probleme pot fi mai complexe și necesită expertiza unui mecanic. Dacă nu vă simțiți confortabil să efectuați singur o reparație sau dacă nu sunteți sigur de ceea ce cauzează problema, este întotdeauna mai bine să solicitați ajutorul unui profesionist.

Leave a Comment