TikTok este investigat de autoritățile canadiene de confidențialitate

În ultimii ani, TikTok a devenit una dintre cele mai populare platforme de socializare din lume. Cu videoclipurile sale de formă scurtă și interfața ușor de utilizat, TikTok a devenit rapid o aplicație de referință pentru divertisment și creativitate. Cu toate acestea, platforma a fost, de asemenea, criticată pentru o serie de probleme, inclusiv preocupări legate de confidențialitate și securitate.

În Canada, TikTok este în prezent investigată de către autoritățile de confidențialitate din această țară din cauza preocupărilor legate de modul în care platforma gestionează datele utilizatorilor. Ancheta a fost lansată de Oficiul Comisarului pentru protecția vieții private din Canada (OPC) în 2020 și este în curs de desfășurare. Acest articol va explora preocupările din jurul practicilor de confidențialitate ale TikTok, investigația efectuată de OPC și ce pot face utilizatorii pentru a-și proteja datele pe platformă.

Care sunt îngrijorările în jurul practicilor de confidențialitate ale TikTok?

Una dintre principalele preocupări în jurul practicilor de confidențialitate ale TikTok este colectarea și utilizarea de către platformă a datelor utilizatorilor. La fel ca în cazul multor platforme de socializare, TikTok colectează o gamă largă de date de la utilizatorii săi, inclusiv locația acestora, informații despre dispozitiv și istoricul de navigare. Cu toate acestea, platforma a fost acuzată, de asemenea, că colectează date mai sensibile, cum ar fi datele biometrice și contactele personale, fără știrea sau consimțământul utilizatorilor.

TikTok s-a confruntat, de asemenea, cu critici legate de modul în care gestionează datele utilizatorilor, în special în ceea ce privește legăturile sale cu China. Platforma este deținută de ByteDance, o companie chineză, ceea ce a generat îngrijorări în legătură cu accesul guvernului chinez la datele utilizatorilor TikTok. În 2020, fostul președinte american Donald Trump a amenințat chiar că va interzice TikTok în SUA din cauza acestor îngrijorări.

Ca răspuns la aceste preocupări, TikTok a depus eforturi pentru a-și îmbunătăți practicile de confidențialitate. În 2020, platforma a lansat un “Centru de transparență” în SUA, unde experții pot examina politicile de moderare și practicile de date ale TikTok. De asemenea, platforma a publicat o “Politică de confidențialitate” pe site-ul său, care prezintă modul în care sunt colectate, utilizate și partajate datele utilizatorilor.

Cu toate acestea, în pofida acestor eforturi, persistă îngrijorările legate de practicile de confidențialitate ale TikTok. Acesta este motivul pentru care platforma se află acum sub investigația autorităților canadiene de confidențialitate.

În ce constă investigația desfășurată de OPC?

Ancheta OPC a fost lansată în 2020, după ce au fost exprimate îngrijorări în legătură cu modul în care TikTok gestionează datele utilizatorilor. Ancheta se desfășoară în temeiul Legii canadiene privind protecția informațiilor personale și a documentelor electronice (PIPEDA), care reglementează modul în care organizațiile din sectorul privat colectează, utilizează și divulgă informații personale.

Potrivit OPC, investigația se va concentra pe o serie de domenii, printre care:

  • practicile TikTok în materie de date, inclusiv modul în care sunt colectate, utilizate și partajate datele utilizatorilor;
  • politicile și procedurile TikTok în ceea ce privește obținerea consimțământului din partea utilizatorilor pentru colectarea și utilizarea datelor acestora;
  • măsurile de siguranță ale TikTok pentru a proteja datele utilizatorilor împotriva accesului, utilizării și divulgării neautorizate;
  • relația TikTok cu furnizorii de servicii terțe și modul în care aceștia tratează datele utilizatorilor.

Investigația este în curs de desfășurare și nu este încă clar când va fi finalizată. Cu toate acestea, OPC a declarat că va împărtăși constatările sale cu TikTok și va oferi recomandări cu privire la modul în care platforma își poate îmbunătăți practicile de confidențialitate.

Ce pot face utilizatorii pentru a-și proteja datele pe TikTok?

În timp ce ancheta OPC este în curs de desfășurare, există o serie de măsuri pe care utilizatorii le pot lua pentru a-și proteja datele pe TikTok. Acestea includ:

Revizuirea și ajustarea setărilor de confidențialitate
TikTok le permite utilizatorilor să își ajusteze setările de confidențialitate pentru a controla modul în care sunt colectate și utilizate datele lor. Utilizatorii pot accesa aceste setări mergând pe pagina lor de profil, făcând clic pe cele trei puncte din colțul din dreapta sus și selectând “Confidențialitate și siguranță”. De aici, utilizatorii își pot ajusta setările pentru lucruri precum cine le poate vedea videoclipurile, cine poate comenta la videoclipurile lor și cine le poate trimite mesaje.

Limitarea informațiilor personale
Utilizatorii pot, de asemenea, să limiteze cantitatea de informații personale pe care le împărtășesc pe TikTok. De exemplu, utilizatorii pot alege să nu-și împărtășească numele complet sau locația și pot evita să posteze videoclipuri sau comentarii care dezvăluie informații personale sensibile.

Evitarea subiectelor sensibile
Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să fie atenți la subiectele pe care le discută pe TikTok. Anumite subiecte, cum ar fi politica și religia, pot fi sensibile și pot atrage o atenție sau o examinare nedorită. Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să evite să partajeze conținut controversat sau incendiar care ar putea să le afecteze reputația sau siguranța.

Fiți prudenți cu aplicațiile de la terți
TikTok le permite utilizatorilor să își conecteze contul cu aplicații terțe, precum Instagram și Snapchat. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să fie precauți atunci când își conectează contul cu aceste aplicații, deoarece acestea pot avea politici de confidențialitate diferite și pot colecta și utiliza datele utilizatorilor în moduri diferite.

Raportarea activităților suspecte
Dacă utilizatorii observă orice activitate suspectă pe contul lor TikTok, cum ar fi încercări de autentificare neautorizate sau un comportament neobișnuit, trebuie să o raporteze imediat către TikTok. Utilizatorii pot face acest lucru accesând pagina lor de profil, făcând clic pe cele trei puncte din colțul din dreapta sus și selectând “Raportează o problemă”.

Țineți pasul cu noutățile și actualizările
În cele din urmă, utilizatorii ar trebui să rămână la curent cu știrile și actualizările legate de practicile de confidențialitate ale TikTok. Acest lucru include urmărirea investigației OPC și a oricăror recomandări care sunt făcute pentru îmbunătățirea politicilor și practicilor de confidențialitate ale TikTok.

Popularitatea TikTok a crescut vertiginos în ultimii ani, dar la fel au crescut și îngrijorările legate de practicile de confidențialitate ale platformei. Ancheta efectuată de OPC este un pas important pentru a răspunde acestor preocupări și pentru a se asigura că TikTok este responsabil pentru modul în care colectează, utilizează și partajează datele utilizatorilor. În timp ce investigația este în curs de desfășurare, utilizatorii pot lua măsuri pentru a-și proteja datele pe TikTok, cum ar fi revizuirea și ajustarea setărilor de confidențialitate, limitarea cantității de informații personale pe care le împărtășesc și prudența față de aplicațiile terților. Fiind atenți și proactivi, utilizatorii pot contribui la protejarea confidențialității lor și pot asigura o experiență TikTok mai sigură și mai securizată.

Leave a Comment