Tony Yoka, e timpul pentru o mare schimbare?

Învins de Martin Bakole prin decizie sâmbătă seara la Bercy, grea francez Tony Yoka a suferit prima înfrângere din cariera sa profesionistă pentru a douăsprezecea luptă. O frână clară pentru „cucerirea” sa globală. Cum să revină? Ce ar trebui să schimbe persoana care anunță că trebuie „să schimbe poate anumite lucruri”? Clubul de luptă RMC debriefs backhandul campionului olimpic din 2016.

În ring, cuvintele lui s-au încheiat cu gâtul strâns. Emoția palpabilă. “Martin a fost cel mai puternic din ring, toată lumea a putut vedea asta. Felicitări lui. E timpul să ne întoarcem la muncă, poate să schimbăm unele lucruri…” Ne putem gândi ce vrem de la Tony Yoka, dar trebuie să recunoaștem un lucru: boxerul francez nu s-a ascuns în această seară de sâmbătă la Bercy, unde făcea prima sa, când a comentat prima sa înfrângere în rândurile profesioniste suferită prin decizie (mențiune la grotesc cartonaș 94-94 de la unul dintre judecători…) împotriva lui Martin. Bacole.

Mai puternic, congolezul care a boxat cu aere false de George Foreman l-a mânuit pe campionul olimpic din 2016 încă de la începutul luptei, trimițându-l pe saltea pentru prima dată în carieră în primul tur. Haggard, atins, Yoka a suferit fulgerul pe care cel care a servit ca partener de sparring pentru Tyson Fury, Anthony Joshua sau Oleksandr Usyk dar va fi reusit macar sa nu renunte la caz si sa revina mai bine in a doua jumatate a luptei. chiar dacă rezultatul părea deja îndoit după ce și-a răsucit glezna și a fost numărat din nou de arbitru în runda a cincea. Mai rapid și mai mobil decât adversarul său, nu știa să profite de asta când lucrurile îi mergeau mai bine.

Cissokho: „Și-a rupt nasul în cantonament”

„Tony a avut un mic revenire după jumătatea luptei, dând mai multe pumni, dar încă sunt runde strânse și Bakole a câștigat lupta, suntem cu toții de acord, analizează Souleymane Cissokho, consultantul francez de box de luptă pentru podcastul RMC Fighter Club și foarte aproape de Yoka. cu care a împărțit aventura olimpica din 2016 și mai multe cărți cu profesioniștii. Dar Tony nu s-a lăsat. Mulți ar fi renunțat. Ne-am fi dorit să facă mai mult pentru a face diferența la final, a fost posibil pentru că Bakole începea să obosească, dar este o luptă în care va învăța multe.”

Și că nu s-a apropiat de 100% din mijloacele sale, ceea ce poate explica dificultățile sale de a încasa (și sângerarea rapidă a nasului). „Ceea ce nu știm este că și-a rupt nasul în cantonament, mărturisește Souleymane Cissokho, iar punerea mănușilor a fost complicată între casca de bar și numeroasele sângerări. ia o mică lovitură din punct de vedere al încrederii, joacă pe moral. Un boxer care este 100% pregătit nu-și face griji și nu are nicio reținere, va merge la asta 100%, în timp ce în inconștient cel care a avut o accidentare va pune puțină frână. Am vorbit mult cu anturajul lui și aceasta este prima luptă în care au fost îngrijorați pentru că nu a fost ușor cu acest nas rupt. Având în vedere rezultatul, au avut dreptate să se teamă de Bakole, cel mai mare test pe drum până acum.

Consultantul nostru menționează și lucruri pe care „nu le poate spune” dar pe care Tony „s-ar putea să le spună la sfârșitul carierei”, cu implicația unei posibile erori fizice. Poate știm mai multe într-o zi. Si acum? Ce urmează pentru Yoka? Dacă cei care îl critică s-au bucurat de căderea lui, trebuie să măturați rapid cultura toxică a zero – având zero pierderi în carieră ca un Floyd Mayweather – pentru a realiza că revenirea este posibilă. Va fi necesar să „întoarcem la muncă”, după cum spune el, dar un eșec nu este o oprire definitivă, dovadă cu acest Bakole învins de americanul Michael Hunter în 2018 și care de atunci a rămas pe șapte victorii. „A cunoscut deja înfrângerea în rândul amatorilor, și chiar înfrângerea înainte de limită, își amintește Souleymane Cissokho, și cunoaștem finalul poveștii în care a devenit campion mondial și campion olimpic. Pentru mine, este același lucru”.

Oprirea „cuceririi” este clară. Dar este important să nu îngropați cariera lui Yoka. Membru în top 20 mondial, boxerul va avea în continuare alte oportunități grozave. Probabil că va începe cu campionatul european EBU împotriva germanului Agit Kabayel, deja în joc înainte de lupta cu Bakole. În acest moment al carierei sale, imediat după prima înfrângere, ne-am dori, de asemenea, să-l vedem pe bărbatul cu douăsprezece lupte în cinci ani și jumătate de profesionalism luptă pe cărțile Top Rank (co-promotorul său american) fără a fi prea mult în lumina ca acesta este cazul cand a boxat in tara lui.

Dar angajamentul lui cu Canal durează încă trei lupte și nu ne putem imagina că canalul criptat acceptă cu ușurință să-și vadă luptele difuzate în miezul nopții. „Dacă ar fi fost după el, ar fi boxat multă vreme în Statele Unite”, confirmă Souleymane Cissokho. De parcă s-a trezit puțin „blocat”. Deci ce mai rămâne de făcut? Schimbarea antrenorilor și părăsirea lui Virgil Hunter – care s-a declarat dezamăgit după luptă pentru a nu fi fost alături de el în cantonamentul său, Yoka se antrenează fără el în Las Vegas – pentru un alt antrenor care și-ar dezvolta mai bine puterea și capacitatea de a gestiona clinchul. , așa cum a știut cum să facă Sugar Hill Steward la Kronk cu Tyson Fury după prima luptă împotriva lui Deontay Wilder? Trebuie rezolvate alte neajunsuri, de exemplu în apărare.

Dar Souleymane Cissokho, antrenat tot de Hunter, adaugă o nuanță: “Important nu este numele. Este să fii cu cineva cu care se poate crea o relație puternică. Sunt o mulțime de antrenori Dar relația trebuie să se potrivească bine. Lipsa lui. de putere?Totusi i-a rupt nasul lui Bakole!Tony,e cineva care reuseste sa te doara.Dar cand esti lovit asa in prima runda,si a fost bine lovit,uneori nu mai esti tu.Dai o lovitura la tine. moralul și îți pierzi toate abilitățile. În spate, nu mai era în picioare. Nu știu dacă Bakole este mai bun decât Tony. Așa a fost cazul în acea noapte, dar nu cred că este cazul în termeni absoluti.”

„Îl îngropăm pe Tony prea repede”

Iar consultantul nostru concluzionează: “L-am îngropat puțin prea repede pe Tony. Înainte de asta, am spus că a luat puterea, că și-a folosit mai bine cârligele, că a devenit un adevărat boxer profesionist. Și acolo, pentru o înfrângere, trecem în revistă. totul despre cariera lui.A făcut o tranziție bună între boxul amator și boxul profesionist dar acolo au ieșit lucruri pe care ne-am gândit în trecut, când ar fi putut să-l umble pe Bakole cu calitățile sale.Campion olimpic, capabil să-și readucă luptele la Roland. -Garros sau Bercy, Tony Yoka a făcut multe pentru boxul francez în ultimii ani.Dar acum, după această primă înfrângere, s-ar putea să fie nevoit să se gândească puțin mai mult la propria sa carieră. Și asta ar putea trece prin schimbare pe măsură ce a lansat-o el însuși. .

Add Comment